Gesztenyés piskótatekercs

Gesztenyés piskótatekercs

Gesztenyés piskótatekercs

Gesztenyés piskótatekercs
Ennek a sütinek ugyan nincs szezonja, hiszen a krémhez szükséges gesztenyemassza egész évben beszerezhető, mégis inkább ősszel szoktam elkészíteni. Igazán könnyed, nagyon egyszerűen összeállítható finomság egy kellemes őszi délutánra.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 3 tojás (szétválasztva)
  2. - 3 ek. víz
  3. - 6 ek. cukor
  4. - 6 ek. rizsliszt (vagy finomliszt)
  5. - csipetnyi só
  6. - 1,5 tk sütőpor
Gesztenyekrém
  1. - 25 dkg gyorsfagyasztott gesztenyemassza
  2. - 25 dkg mascarpone
  3. - 1 dl habtejszín
  4. - cukor/édesítő ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. Először a krémet készítem el, hogy felhasználásig kellően megdermedjen. Ehhez kiolvasztom a gesztenyemasszát, majd villával összetöröm. Belekeverem a mascarponét, végül beleforgatom a felvert tejszínt, ami egy kicsit lazít a krémen, de épp csak annyira, hogy pont jó kenhető legyen. Én most édesített gesztenyemasszát használtam, és így egyáltalán nem igényelt további édesítést, de ki-ki ízlésének megfelelően ízesítheti. A krémet lefedve hűtőbe teszem dermedni.
  2. A piskótához a tojások sárgáját elkeverem a cukor felével és a vízzel. A tojásfehérjét a sóval felverem, és amikor már majdnem kész, a maradék cukorral (kanalanként adom hozzá) kemény habbá verem. Ha szép fényes, vágható állagú, óvatosan beleforgatom a kikevert sárgáját, végül szintén kanalanként hozzászitálom a sütőporral elkevert lisztet is. Összedolgozom, majd sütőpapírral bélelt gáztepsibe (35x35) csurgatom a tésztát, egyenletesen eloszlatom.
  3. 180 fokon 10-12 perc alatt megsütöm, kiveszem a sütőből, óvatosan lehúzom róla a sütőpapírt, majd visszahelyezem rá, és azzal együtt feltekerem. Így, feltekerve hagyom kihűlni.
  4. Ha a piskóta kihűlt kitekerem, és egyenletesen eloszlatom rajta a krém 2/3-át, majd a sütőpapír segítségével jó szorosan feltekerem úgy, hogy a hajtás alulra kerüljön. A maradék krémmel bevonom a felületét, egy kanál hátuljával megborzolom, majd tálalásig hűvös helyre teszem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/