Karácsonyi mézeskalács szelet

Karácsonyi mézeskalács szelet

Karácsonyi mézeskalács szelet

Karácsonyi mézeskalács szelet
Ha a mézeskalács sütéssel nem szeretnél bajlódni, ugyanakkor a mézeskalács ízéhez ragaszkodnál, akkor ezt az alábbi pofonegyszerű süteményt tudjuk jó szívvel ajánlani. Ízvilágában teljesen a mézeskalácsra hasonlít, állaga viszont egy finom, könnyed kevert tészta. A hozzávalók első ránézésre kissé hosszúnak tűnő listája ne szegje senki kedvét, ugyanis az összeállítása olyan végtelenül egyszerű, hogy még kezdőknek is gyerekjáték. Tégy mindent egy nagy tálba, dolgozd össze alaposan, és mehet is a sütőbe!
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Tésztához
  1. - 20 dkg liszt (fele sima, fele rétes)
  2. - 1 cs. sütőpor
  3. - 10 dkg aprított, pörkölt dió
  4. - 15 dkg cukor
  5. - 1 egész tojás
  6. - 1 tk. őrölt fahéj
  7. - 2 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  8. - 2 ek. cukrozatlan kakópor
  9. - 2 ek. szilvalekvár (vagy tetszés szerinti egyéb lekvár)
  10. - 1 dl étolaj
  11. - 2, 5 dl langyos tej
Tetejére
  1. - szilvalekvár (vagy egyéb lekvár)
  2. - 10 dkg puha vaj
  3. - 10 dkg porcukor
  4. - 3 ek. cukrozatlan kakaópor
  5. - kb 2-3 ek. víz
Elkészítési javaslat
  1. Az összes hozzávalót tálba teszem, és alaposan kikeverem a masszát, amit egy 20 x 30 cm-es, kivajazott, lisztezett tepsibe öntök, elegyengetem. 180 fokos sütőben, légkeverésen kb. 25 perc alatt megsütöm, tűpróbával ellenőrzöm.
  2. A tepsiben hagyom kihűlni, majd rácsra borítom, és a tetejét lekenem lekvárral, majd bevonom a csokimázzal. (Ez utóbbihoz a vajat állandó kevergetés mellett lassú tűzön felolvasztom. Hozzáadom a cukrot, beleszitálom a kakaóport (hogy e legyen csomós), és hozzáadom a vizet, elkeverem. Amikor már egyenletes a máz, lehúzom a tűzről, finoman rácsorgatom a lekvárral bevont tészta tetejére, és elsimítom).
  3. Hűtőszekrénybe, vagy hideg helyre teszem, amíg a máz megdermed, majd vékony szeletekre vágva tálalom. A tetejét dekorcukorral díszítem, de ez elhagyható).
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/