Szalagos fánk
A farsangi időszak első számú nagy kedvence a pihe-puha szalagos fánk.
Szalagos fánk
Fincsi.hu
2015-11-05 12:25:53
Nyomtatás
Tésztához
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 1 evőkanál porcukor
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 1 pohárka rum
- késhegynyi só
Sütni
- 1 liter olaj
Szórni
- vaníliás porcukor
Elkészítési javaslat
- A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva megkelesztjük.
- Az olvasztott vajat, a tojássárgáját, és a rumot hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd miután megkelt, az élesztőt is. Hólyagosra kidolgozzuk, langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
- Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük.
- Közepesen forró olajban, egyenletes tűzön sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után fedő nélkül süssük tovább a fánkokat.
- A kész fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/