Szalagos fánk

A farsangi időszak első számú nagy kedvence a pihe-puha szalagos fánk.
Szalagos fánk

Szalagos fánk
Nyomtatás
Tésztához
  1. 50 dkg liszt
  2. 3 dl tej
  3. 1 evőkanál porcukor
  4. 3 dkg élesztő
  5. 5 dkg vaj
  6. 2 tojássárgája
  7. 1 pohárka rum
  8. késhegynyi só
Sütni
  1. 1 liter olaj
Szórni
  1. vaníliás porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A tejet meglangyosítjuk, beletesszük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és letakarva megkelesztjük.
  2. Az olvasztott vajat, a tojássárgáját, és a rumot hozzáadjuk a sóval elkevert liszthez, majd miután megkelt, az élesztőt is. Hólyagosra kidolgozzuk, langyos helyen másfélszeresére kelesztjük.
  3. Lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagra nyújtjuk és fánkszaggatóval kiszaggatjuk. Letakarva további 30 percig kelesztjük.
  4. Közepesen forró olajban, egyenletes tűzön sütjük. Sütésnél vigyázni kell, hogy a deszkán fekvő fánk felső része kerüljön az olajban alulra. A sütés elején az edényt fedjük be, megfordítás után fedő nélkül süssük tovább a fánkokat.
  5. A kész fánkokat szűrőkanállal kiszedjük, lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot és még melegen megszórjuk vaníliás porcukorral.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/