Tolófánk csokimártással

Szintén egy farsangi desszert, amit a csokoládé öntet tesz igazán ellenállhatatlanná.
Tolófánk

Tolófánk csokimártással
Nyomtatás
A tésztához
  1. 12 dkg liszt
  2. 12 dkg margarin / vaj vagy zsír is lehet/
  3. 4 tojás
  4. 1,5 dl víz
  5. csipet só
A sütéshez
  1. bő olaj
Szóráshoz
  1. vaníliás porcukor
A mártáshoz
  1. 10 dkg porcukor
  2. 2 tojássárgája
  3. 3 dl tej
  4. 1 csapott kiskanál liszt
  5. 1 dl főzőtejszín
  6. 15 dkg étcsoki
  7. 0,5 dl rum
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a vizet a margarinnal és a sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elválik az edény falától (kb. 1-2 perc).
  2. A tojásokat egyenként hozzáadva alaposan kidolgozzuk a tésztát, legegyszerűbb elektromos habverővel. Enyhén olajozott gyúrólapon 4 részre vágjuk a tésztát, mindegyikből ujjnyi vastagságú, hosszú csíkot sodrunk.
  3. A csíkokat 12-15 cm hosszú darabokra vágjuk, az így kapott tésztákat közepesen forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. Az elkészítés másik módja, hogy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, az olajba úgy nyomjuk, hogy késsel vagy ollóval 12-15 cm-enként elvágjuk.
  4. Fontos, hogy egyszerre ne süssünk túl sok fánkot, hagyjunk helyet a növekedésükhöz. A kész fánkokat szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük.
  5. A mártáshoz a tojások sárgáját a liszttel és egy dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és a feldarabolt csokival addig forraljuk, amíg a csoki fel nem olvad. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és habverővel kevergetve kb. 3 percig forraljuk, amíg mártásszerűre sűrűsödik. Ekkor a rumot is belekeverjük.
  6. Külön tálkában forrón tálaljuk a fánkokhoz.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/