Tolófánk csokimártással
Szintén egy farsangi desszert, amit a csokoládé öntet tesz igazán ellenállhatatlanná.
Tolófánk csokimártással
Fincsi.hu
2015-11-05 12:23:30
Nyomtatás
A tésztához
- 12 dkg liszt
- 12 dkg margarin / vaj vagy zsír is lehet/
- 4 tojás
- 1,5 dl víz
- csipet só
A sütéshez
- bő olaj
Szóráshoz
- vaníliás porcukor
A mártáshoz
- 10 dkg porcukor
- 2 tojássárgája
- 3 dl tej
- 1 csapott kiskanál liszt
- 1 dl főzőtejszín
- 15 dkg étcsoki
- 0,5 dl rum
Elkészítési javaslat
- A tésztához a vizet a margarinnal és a sóval felforraljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és addig keverjük, amíg elválik az edény falától (kb. 1-2 perc).
- A tojásokat egyenként hozzáadva alaposan kidolgozzuk a tésztát, legegyszerűbb elektromos habverővel. Enyhén olajozott gyúrólapon 4 részre vágjuk a tésztát, mindegyikből ujjnyi vastagságú, hosszú csíkot sodrunk.
- A csíkokat 12-15 cm hosszú darabokra vágjuk, az így kapott tésztákat közepesen forró olajban 2-3 perc alatt megsütjük. Az elkészítés másik módja, hogy csillagcsöves nyomózsákba töltjük a tésztát, az olajba úgy nyomjuk, hogy késsel vagy ollóval 12-15 cm-enként elvágjuk.
- Fontos, hogy egyszerre ne süssünk túl sok fánkot, hagyjunk helyet a növekedésükhöz. A kész fánkokat szalvétára szedjük, lecsöpögtetjük.
- A mártáshoz a tojások sárgáját a liszttel és egy dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliás cukorral, a tejszínnel és a feldarabolt csokival addig forraljuk, amíg a csoki fel nem olvad. A lisztes keveréket hozzáadjuk, és habverővel kevergetve kb. 3 percig forraljuk, amíg mártásszerűre sűrűsödik. Ekkor a rumot is belekeverjük.
- Külön tálkában forrón tálaljuk a fánkokhoz.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/