Csokis sütemény karamellel és pirított, sós földimogyoróval

Csokis sütemény karamellel és pirított, sós földimogyoróval
Nyomtatás
Karamelles réteghez
  1. 15 dkg barna / cukor
  2. 10 dkg vaj
  3. 2 ek. méz
  4. 15 dkg natur hántolt földimogyoró (én sózom, pörkölöm)
Tésztához
  1. 10 dkg vaj
  2. 2 egész tojás
  3. 20 dkg cukor (fele kókuszvirág cukor, fele barna)
  4. 1 cs. vaníliás cukor
  5. 15 dkg liszt
  6. 1,5 tk. sütőpor
  7. 3 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  8. 8 dkg étcsoki darabolva
  9. csipetnyi só
Elkészítési javaslat
  1. A földimogyorót (ha a szemek egészben vannak) legalább annyira összetöröm, hogy félbe essenek. Ezután egy serpenyőben pár perc alatt megpörkölöm, majd enyhén megsózom. Én szándékosan nem a bolti, előre pökölt, sózott mogyorót használom, mert az túlságosan sós, a finom ízhatáshoz pedig bőven elég, ha enyhén megsózzuk mi magunk.
  2. Kis lángon összeolvasztom, karamellizálom a cukrot, mézet és a vajat, majd langyosra hűtöm. Egy (23 cm átmérőjű) szilikon tortaformát kivajazok, beleöntöm a langyos karamellt, megszórom a mogyoróval, és az egészet félreteszem, míg összeállítom a tésztát.
  3. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral gépi habverővel szép habosra verem. A vajat megolvasztom, majd ha kihűlt, hozzákeverem a tojásos masszához. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elvegyítem, majd a tojásos, vajas keverékhez adagolom, beleszórom a feldarabolt étcsokit, összekeverem és rásimítom a formában lévő mogyorós rétegre.
  4. 170 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Ha megsült (előtte tűpróba), nagyon óvatosan fejjel lefelé egy tálcára fordítom, kb. 15 percig hűlni hagyom, majd leemelem a tortaformát. (Ha jól kivajaztuk a formát, akkor minden a helyén marad, nem ragad bele a mogyorós réteg a szilikon formába).
Megjegyzések
  1. Így, önmagában sem semmi, tejszínhabbal viszont egyenesen mennyei.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook