Almatorta karamellizált diótetővel
2017.02.9 | 11:48
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Torta
Almatorta karamellizált diótetővel
Fincsi.hu
2017-02-09 13:01:54
Nyomtatás
Hozzávalók
- 23 cm-es tortaformához
Tésztához
- - 2 egész tojás
- - 12 dkg cukor
- - 15 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
- - fél dl tejszín
- - 18 dkg sima liszt
- - fél tk. sütőpor
- - 1 cs. vaníliás cukor
Almás réteghez
- - 2 közepes alma
- - 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
- - 1,5 tk. őrölt fahéj
- - porcukor ízlés szerint
Diós réteghez
- - 10 dkg cukor
- - 1 ek. méz
- - 10 dkg vaj
- - 1,5 dl tejszín
- - 10 dkg durvára darabolt dió
- - 5 dkg zabliszt
- - csipetnyi só
Elkészítési javaslat
- A tojásokat a cukorral robotgéppel fehéredésig verem (2-3 perc). Hozzákeverem a puha vajat, majd beleöntöm a tejszínt, és tovább keverem, amíg szép sima, csomómentes állagú nem lesz.
- A lisztet, sütőport és a vaníliás cukrot összekeverem kissé, és beleszitálom a fenti tojásos keverékbe. Fakanállal alaposan összeforgatom.
- Az almákat megmosom, meghámozom, és vékony szeletekre vágom. Egy kisebb tálkában összekeverem a fűszereket és a cukrot, majd az almaszeleteket megforgatom benne.
- A tésztát kivajazott, enyhén lisztezett kapcsos tortaformába simítom, és a tetejét szépen körberakosgatom az almaszeletekkel, picit bele is nyomkodom. 170 fokos sütőben 30 percig sütöm. (ekkor még nincs teljesen átsülve, és a sütőt ne is zárd még, mert még kis időre a diós tetővel is vissza kell tenni, hogy készre süljön így együtt !)
- Kb. mikor már csak 10 perc van hátra a 30 percből (tehát a sütőbe tételtől számított 20. perc körül) nekilátok a diós réteg elkészítésének. Ehhez a cukrot, mézet, tejszínt és a vajat serpenyőbe öntöm, és alacsony tűzön addig kevergetem, míg a cukor fel nem olvad.
- A darált diót, a zablisztet és a sót hozzákeverem, összeforgatom, és még néhány percig állandó kevergetés mellett kis lángon főzöm.
- Kiveszem a tortát a sütőből, és nagyon óvatosan ráfolyatom a diós masszát a tetejére úgy, hogy mindenhol befedje, majd még kb. 15 percre visszahelyezem a sütőbe.
Megjegyzések
- Szeletelni legkönnyebben langyos állapotában lehet, mert hidegen már annyira azért megszilárdul, hogy vágásnál töredezik. Bár ez inkább csupán esztétikai probléma.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/