Almatorta karamellizált diótetővel

Almatorta karamellizált diótetővel
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 23 cm-es tortaformához
Tésztához
  1. - 2 egész tojás
  2. - 12 dkg cukor
  3. - 15 dkg puha, szobahőmérsékletű vaj
  4. - fél dl tejszín
  5. - 18 dkg sima liszt
  6. - fél tk. sütőpor
  7. - 1 cs. vaníliás cukor
Almás réteghez
  1. - 2 közepes alma
  2. - 1 tk. mézeskalács fűszerkeverék
  3. - 1,5 tk. őrölt fahéj
  4. - porcukor ízlés szerint
Diós réteghez
  1. - 10 dkg cukor
  2. - 1 ek. méz
  3. - 10 dkg vaj
  4. - 1,5 dl tejszín
  5. - 10 dkg durvára darabolt dió
  6. - 5 dkg zabliszt
  7. - csipetnyi só
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat a cukorral robotgéppel fehéredésig verem (2-3 perc). Hozzákeverem a puha vajat, majd beleöntöm a tejszínt, és tovább keverem, amíg szép sima, csomómentes állagú nem lesz.
  2. A lisztet, sütőport és a vaníliás cukrot összekeverem kissé, és beleszitálom a fenti tojásos keverékbe. Fakanállal alaposan összeforgatom.
  3. Az almákat megmosom, meghámozom, és vékony szeletekre vágom. Egy kisebb tálkában összekeverem a fűszereket és a cukrot, majd az almaszeleteket megforgatom benne.
  4. A tésztát kivajazott, enyhén lisztezett kapcsos tortaformába simítom, és a tetejét szépen körberakosgatom az almaszeletekkel, picit bele is nyomkodom. 170 fokos sütőben 30 percig sütöm. (ekkor még nincs teljesen átsülve, és a sütőt ne is zárd még, mert még kis időre a diós tetővel is vissza kell tenni, hogy készre süljön így együtt !)
  5. Kb. mikor már csak 10 perc van hátra a 30 percből (tehát a sütőbe tételtől számított 20. perc körül) nekilátok a diós réteg elkészítésének. Ehhez a cukrot, mézet, tejszínt és a vajat serpenyőbe öntöm, és alacsony tűzön addig kevergetem, míg a cukor fel nem olvad.
  6. A darált diót, a zablisztet és a sót hozzákeverem, összeforgatom, és még néhány percig állandó kevergetés mellett kis lángon főzöm.
  7. Kiveszem a tortát a sütőből, és nagyon óvatosan ráfolyatom a diós masszát a tetejére úgy, hogy mindenhol befedje, majd még kb. 15 percre visszahelyezem a sütőbe.
Megjegyzések
  1. Szeletelni legkönnyebben langyos állapotában lehet, mert hidegen már annyira azért megszilárdul, hogy vágásnál töredezik. Bár ez inkább csupán esztétikai probléma.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/