Húsvéti diós kalácskoszorú

Húsvéti diós kalácskoszorú

Húsvéti diós kalácskoszorú
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 50 dkg finomliszt
  2. - 4 dkg élesztő
  3. - 3 dl langyos tej
  4. - 3 ek. cukor
  5. - csipet só
  6. - 1 egész tojás és 1 sárgája
  7. - 2 ek. étolaj
Töltelékhez
  1. - 10 dkg olvasztott vaj
  2. - 30 dkg darált dió
  3. - 10 dkg cukor
  4. - 1 citrom reszelt héja
Tetejére
  1. - 1 tojássárgája
  2. - darált dió
  3. - kristálycukor
Elkészítési javaslat
  1. Kb. 1 dl tejből, a cukorból és az élesztőből néhány perc alatt kovászt készítek. A lisztet tálba szitálom, majd a közepébe készített mélyedésbe ütöm a tojásokat, hozzákeverem a többi hozzávalót végül a kovászt, és lágy tésztát dagasztok. Meleg helyen, letakarva duplájára kelesztem, majd lisztezett deszkán kb. 2-3 mm vastag téglalapot nyújtok belőle.
  2. A tésztát megkenem olvasztott vajjal, megszórom a cukros dióval, és a citromhéjjal, és hasonlóan mint a bejglit, óvatosan feltekerem. Áthelyezem egy sütőpapírral bélelt sütőtepsibe, koszorút formázok, és a két végét szépen összeillesztem, majd egy nagyon éles késsel kb. 3 cm-ként bevagdosom (nem vágom át teljesen) a karikát.
  3. A sütőlemezen még 10-15 percig tovább kelesztem, lekenem tojássárgájával, meghintem darált dióval és kristálycukorral, majd 170 fokra előmelegített sütőben (légkeverésen) kb. 35 perc alatt aranybarnára sütöm. Mielőtt kiveszem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy átsült-e a belseje.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/