Sajtos rúd nem csak szilveszterre

Jól bevált sörkorcsolya a puha, ízletes sajtos rúd. Ha szilveszteri összejövetelre szánod, érdemes egyből dupla adagot készíteni, mert szinte eteti magát, így hamar elfogy. Ha mégis maradna belőle, akkor sincs gond, hisz jól záródó dobozban 2-3 napig is megőrzi puha, friss állagát.

Sajtos rúd nem csak szilveszterre

Sajtos rúd nem csak szilveszterre
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. Hozzávalók
  2. kb. 30- 35 db rúdhoz elegendő
  3. - 2 dkg élesztő
  4. - 0,5 dl langyos tej + egy kevés
  5. - fél ek. cukor
  6. - 35 dkg liszt
  7. - 22 dkg margarin (vaj)
  8. - 1 tojássárgája
  9. - csipet só
Tetejére
  1. - 1 tojás a kenéshez (lazán felverve)
  2. - kb. 5 dkg reszelt sajt ízlés szerinti sajtból
  3. helyette köménymag, szezámmag stb...
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt a cukorral a langyos tejben felfuttatom. A lisztet elmorzsolom a margarinnal, hozzáadom a sót, tojássárgáját és a felfutott élesztőt, majd annyi tejet, amennyit felvesz, és összegyúrom. Akkor jó a tészta állaga, ha nem túl lágy.
  2. Lisztezett deszkán 1-1,5 cm vastagra nyújtom, tetejét megkenem felvert tojással, megszórom a reszelt sajttal (esetleg szezámmaggal, köménymaggal, vagy simán csak pirospaprikával, mert ezekkel is nagyon ízletes), végül derelyevágóval egyenlő hosszúságú, szélességű rudakra vágom.
  3. Sütőpapírral bélelt nagy gáztepsibe helyezem a rudakat, és 180 fokos sütőben kb. 12-15 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
  1. A végső darabszám függ attól, ki milyen hosszú és széles rudakra vágja fel. Itt kb. 1,5 cm széles, 8 cm hosszú darabokra vágtuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/