Túrós-mákos csíkos torta
2017.02.9 | 12:42
Beküldve:Húsvét, Omlós tészta, Összes
Alul egy vékonyka omlós tészta réteg, tetején ízében a krémtúróra emlékeztető, lágy töltelék, amit a mák tökéletesen kiegészít.
Túrós - mákos csíkos torta
Fincsi.hu
2017-02-09 13:56:54
Nyomtatás
Tésztához
- - 250 g tönkölybúza fehérliszt
- - 1, 5 tk sütőpor
- - 1 tk só
- - 70 g cukor
- - 100 g hideg, felkockázott vaj
- - 1 egész tojás
Krémhez
- - 45 dkg krémesre állagú túró
- - 25 dkg Mascarpone (vagy más krémsajt)
- - 1 cs. vaníliás pudingpor
- - 1,5 ek citromlé
- - 300 gl tejföl (1 nagy doboz)
- - 1 dl étolaj
- - 22 dkg cukor
- - 2 tojás
- - 15 dkg darált mák
Elkészítési javaslat
- A tésztához a lisztet, sót és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a hideg vajkockákat és a cukrot, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Pihentetés nélkül lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és kibélelek vele ( a forma oldalára is jusson tészta!) egy vajazott, lisztezett, 24 cm-es kapcsos tortaformát.
- A krémhez a mák kivételével minden hozzávalót keverőtálba teszek, és alacsony fokozaton krémes állagúra keverem. Nagyon finom, krémtúró jellegű masszát kapok. Megfelezem, és az egyik felébe belekeverem a mákot.
- Összeállítás: Először az egyik masszából öntök egy merőkanálnyi adagot a forma közepébe, majd erre rákanalazok egy merőkanálnyit a másikból. Újra az elsőből és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a krém. Rázogatni nem szükséges, sütés közben szépen szétterül magától.
- 170 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöm. Ha kissé még remeg a közepe, akkor már jó (azért érdemes tűpróbát végezni a közepén!) hűlés közben szépen megszilárdul. A formában hagyom kihűlni.
Megjegyzések
- Ha szép szeleteket szeretnél vágni, mindenképpen várd meg, amíg teljesen kihűl, mert melegen a még meg nem szilárdult túrós massza szétfolyhat.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/