Túrós-mákos csíkos torta

Alul egy vékonyka omlós tészta réteg, tetején ízében a krémtúróra emlékeztető, lágy töltelék, amit a mák tökéletesen kiegészít.

Túrós - mákos csíkos torta

Túrós - mákos csíkos torta
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 250 g tönkölybúza fehérliszt
  2. - 1, 5 tk sütőpor
  3. - 1 tk só
  4. - 70 g cukor
  5. - 100 g hideg, felkockázott vaj
  6. - 1 egész tojás
Krémhez
  1. - 45 dkg krémesre állagú túró
  2. - 25 dkg Mascarpone (vagy más krémsajt)
  3. - 1 cs. vaníliás pudingpor
  4. - 1,5 ek citromlé
  5. - 300 gl tejföl (1 nagy doboz)
  6. - 1 dl étolaj
  7. - 22 dkg cukor
  8. - 2 tojás
  9. - 15 dkg darált mák
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a lisztet, sót és a sütőport egy keverőtálba öntöm, beleütöm a tojásokat, hozzáadom a hideg vajkockákat és a cukrot, és gyors mozdulatokkal sima tésztává gyúrom. Pihentetés nélkül lisztezett deszkán vékonyra nyújtom, és kibélelek vele ( a forma oldalára is jusson tészta!) egy vajazott, lisztezett, 24 cm-es kapcsos tortaformát.
  2. A krémhez a mák kivételével minden hozzávalót keverőtálba teszek, és alacsony fokozaton krémes állagúra keverem. Nagyon finom, krémtúró jellegű masszát kapok. Megfelezem, és az egyik felébe belekeverem a mákot.
  3. Összeállítás: Először az egyik masszából öntök egy merőkanálnyi adagot a forma közepébe, majd erre rákanalazok egy merőkanálnyit a másikból. Újra az elsőből és így tovább mindaddig, amíg el nem fogy a krém. Rázogatni nem szükséges, sütés közben szépen szétterül magától.
  4. 170 fokos sütőben 50 perc alatt készre sütöm. Ha kissé még remeg a közepe, akkor már jó (azért érdemes tűpróbát végezni a közepén!) hűlés közben szépen megszilárdul. A formában hagyom kihűlni.
Megjegyzések
  1. Ha szép szeleteket szeretnél vágni, mindenképpen várd meg, amíg teljesen kihűl, mert melegen a még meg nem szilárdult túrós massza szétfolyhat.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/