Zabpelyhes sütemény aszalt gyümölcsökkel

Annak ellenére, hogy reform süti gyanánt készítettem el, azt kell, hogy mondjam, hogy a vártnál sokkal finomabb lett a végeredmény. Állagra  kissé “ragacsos” , de nagyon puha, finom, és a fahéj és a savanykás aszalt gyümölcsök különösen ízletessé teszik. Akár tízórai helyett is kíváló.

Zabpelyhes sütemény aszalt gyümölcsökkel

Zabpelyhes sütemény aszalt gyümölcsökkel
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. - 25 dkg finomszemű zabpehely
  2. - 3 dl tej
  3. - 8 dkg darált dió
  4. - 5 tojás (szétválasztva)
  5. - 12 dkg nyírfacukor (vagy xilit)
  6. - 1,5 tk. őrölt fahéj
  7. - kb. 25-30 dkg aszalt gyümölcs (szilva darabolva, meggy, cseresznye, mazsola)
Elkészítési javaslat
  1. A tejet felforraltam, a zabpelyhet kimértem, és belekevertem a felforralt tejben. Míg a többi hozzávalót előkészítettem, a zabpehye jó alaposan megduzzadt a meleg tejben (sűrű, kása szerű állaga lett).
  2. Az aszalványokat megmostam, lecsepegtettem róluk a felesleges vizet. A tojások sárgáját a cukor felével egy nagy keverőtálban habosra kevertem, majd beleforgattam a gyümölcsöket, a diót, fahéjat és a zabpelyhet. A tojásfehérjét pici sóval és a maradék cukorral kemény habbá vertem, majd apránként ezt is a zabpelyhes masszába kevertem.
  3. A keveréket egy enyhén kivajazott hőálló tálba (én egy 23x30-as jénai tálba) öntöttem. 180 fokon 25-30 perc alatt készre sütöttem. A teteje szép aranybarnára sült.
Megjegyzések
  1. Szeletelés előtt 15 percig állni hagyom, mert melegen könnyen morzsálódik.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/