Csokoládés – narancsos cirmos torta
Csokoládés - narancsos cirmos torta
Fincsi.hu
2017-02-10 16:49:16
Az enyhén narancsos ízű kevert tészta egy csésze kávé, tea, vagy egy bögre gőzölgő kakaó remek kísérője egy borongós őszi délutánra.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Tésztához
- - 180 g liszt (fele rétes-fele sima)
- - csipet só
- - 180 g puha vaj
- - 180 g porcukor
- - 3 tojás
- - 2 ek. kakaópor
- - 4 ek. tej
- - 4 ek. friss narancslé
- - fél narancs reszelt héja (vagy kandírozott narancshéj)
Krémhez
- - 250 g mascarpone
- - porcukor (ízlés szerint!)
- - fél narancs leve
Díszíteni
- - fél narancs reszelt héja (vagy kandírozott narancshéj)
Elkészítési javaslat
- A vajat és a cukrot habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül beleszitálom a lisztet.
- A masszát megfelezem. Egyik feléhez hozzáadom a tejet, beleszitálom a kakaóport, és simára keverem. A másik feléhez hozzákeverem a narancslevet és a reszelt héjat.
- A formát (én 24 cm-es formában sütöttem, de a 20 cm-es jobb lett volna, mert így kicsit lapos lett) kivajazom, lisztezem. A kétféle masszát felváltva a formába kanalazom, majd egy villával kicsit összevegyítem a kétféle tésztát, a tetejét kanállal elsimítom.
- 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. Tűpróba!! Pár percig a formában hagyom, majd egy fémrácsra borítom, és megvárom, míg teljesen kihűl.
- A krémhez a mascarponét kikeverem a porcukorral, és hozzákeverem a narancslevet is, majd a kihűlt torta tetejére simítom. A tetejét finomra reszelt narancshéjjal díszítem.
Megjegyzések
- A narancshéjjal ízesített sütiket nagyon-nagyon szeretem, csak egy baj van vele, hogy manapság már nem lehet tudni, hogy mivel kezelték a gyümölcsöt. Így sütibe bio narancsot vásárolok, persze ha lehet kapni, és sajnos nem is olcsó. Ettől függetlenül mindenképpen beáztatom langyos vízbe egy rövid időre, és jó alaposan lesikálom a héját. De akár kandírozott gyümölccsel is lehet helyettesíteni, ezeket állítólag nem felületkezelik, így biztonságosabbak!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/