Csokoládés – narancsos cirmos torta

Csokoládés - narancsos cirmos torta

Csokoládés - narancsos cirmos torta
Az enyhén narancsos ízű kevert tészta egy csésze kávé, tea, vagy egy bögre gőzölgő kakaó remek kísérője egy borongós őszi délutánra.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Tésztához
  1. - 180 g liszt (fele rétes-fele sima)
  2. - csipet só
  3. - 180 g puha vaj
  4. - 180 g porcukor
  5. - 3 tojás
  6. - 2 ek. kakaópor
  7. - 4 ek. tej
  8. - 4 ek. friss narancslé
  9. - fél narancs reszelt héja (vagy kandírozott narancshéj)
Krémhez
  1. - 250 g mascarpone
  2. - porcukor (ízlés szerint!)
  3. - fél narancs leve
Díszíteni
  1. - fél narancs reszelt héja (vagy kandírozott narancshéj)
Elkészítési javaslat
  1. A vajat és a cukrot habosra keverem. Egyenként hozzáadom a tojásokat, majd végül beleszitálom a lisztet.
  2. A masszát megfelezem. Egyik feléhez hozzáadom a tejet, beleszitálom a kakaóport, és simára keverem. A másik feléhez hozzákeverem a narancslevet és a reszelt héjat.
  3. A formát (én 24 cm-es formában sütöttem, de a 20 cm-es jobb lett volna, mert így kicsit lapos lett) kivajazom, lisztezem. A kétféle masszát felváltva a formába kanalazom, majd egy villával kicsit összevegyítem a kétféle tésztát, a tetejét kanállal elsimítom.
  4. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 percig sütöm. Tűpróba!! Pár percig a formában hagyom, majd egy fémrácsra borítom, és megvárom, míg teljesen kihűl.
  5. A krémhez a mascarponét kikeverem a porcukorral, és hozzákeverem a narancslevet is, majd a kihűlt torta tetejére simítom. A tetejét finomra reszelt narancshéjjal díszítem.
Megjegyzések
  1. A narancshéjjal ízesített sütiket nagyon-nagyon szeretem, csak egy baj van vele, hogy manapság már nem lehet tudni, hogy mivel kezelték a gyümölcsöt. Így sütibe bio narancsot vásárolok, persze ha lehet kapni, és sajnos nem is olcsó. Ettől függetlenül mindenképpen beáztatom langyos vízbe egy rövid időre, és jó alaposan lesikálom a héját. De akár kandírozott gyümölccsel is lehet helyettesíteni, ezeket állítólag nem felületkezelik, így biztonságosabbak!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/