Duna-hullám torta

Duna-hullám torta

Duna-hullám torta
A kedvelt Duna-hullám sütemény torta változata nagyon kiadós, és roppant könnyen elkészíthető mutatós ünnepi sütemény.
Nyomtatás
Sütési idő
35 min
Sütési idő
35 min
Hozzávalók
  1. 24 cm-es tortaformához
Tésztához
  1. - 30 dkg liszt
  2. - fél cs. sütőpor
  3. - 6 tojás
  4. - 20 dkg cukor
  5. - 18 dkg vaj
  6. - 1,5 dl langyos víz
  7. - 2 ek. keserű kakaópor
  8. - kb. 30 dkg meggybefőtt/fagyasztott meggy
Krémhez
  1. - 1 cs. puncs ízű pudingpor
  2. - 3 dl tej
  3. - 8 dkg cukor
  4. - 20 dkg puha vaj
  5. - 10 dkg cukor
  6. - rum/rumaroma (elhagyható)
Csokimázhoz
  1. - 10 dkg vaji
  2. - 10 dkg porcukor
  3. - 3 ek. keserű kakaópor
Elkészítési javaslat
  1. A meggyet kimagozom, lecsepegtetem, a levét felfogom. A tésztához a lisztet tálba szitálom, elvegyítem a sütőporral. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéből csipetnyi sóval és a cukor felével (10 dkg) kemény habot verek
  2. A sárgáját elkeverem a maradék cukorral, az olvasztott vajjal, langyos vízzel. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot is.
  3. Vajazott, lisztezett kapcsos tortaformába (24 cm-es) öntöm a tészta felét. A másik felében elkeverem a kakóport, majd óvatosan rácsorgatom a világos tésztára, hogy mindenhol befedje. Végül megszórom a lecsepegtetett, magozott meggyel.
  4. 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30-35 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, majd hagyom kihűlni.
  5. A pudingport csomómentesre keverem a cukorral és 1-2 ek. meggylével, majd a tejjel sűrű krémmé főzöm, hagyom kíhűlni. A vajat habosra keverem a cukorral, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, ha szükséges, botmixerrel teljesen simára dolgozom. A kihűlt torta tetejére simítom, végül csokimázzal vonom be.
  6. A máz hozzávalóit kis lángon, állandó kevergetés mellett összeolvasztom, majd óvatosan a torta tetejére csorgatom, és egyenletesen eloszlatom. A felesleges csokimázat hagyom az oldalán lefolyni, így kicsit rusztikusabb hatást kelt.
Megjegyzések
  1. Ezzel a mázzal könnyen szeletelhető, nem mázolódó süteményt kapunk, de fontos, hogy forró vízbe mártott, papírtörlővel leitatott éles késsel szeleteljük!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/