Duna-hullám torta
Duna-hullám torta
Fincsi.hu
2017-02-10 16:54:56
A kedvelt Duna-hullám sütemény torta változata nagyon kiadós, és roppant könnyen elkészíthető mutatós ünnepi sütemény.
Nyomtatás
Sütési idő
35 min
Hozzávalók
- 24 cm-es tortaformához
Tésztához
- - 30 dkg liszt
- - fél cs. sütőpor
- - 6 tojás
- - 20 dkg cukor
- - 18 dkg vaj
- - 1,5 dl langyos víz
- - 2 ek. keserű kakaópor
- - kb. 30 dkg meggybefőtt/fagyasztott meggy
Krémhez
- - 1 cs. puncs ízű pudingpor
- - 3 dl tej
- - 8 dkg cukor
- - 20 dkg puha vaj
- - 10 dkg cukor
- - rum/rumaroma (elhagyható)
Csokimázhoz
- - 10 dkg vaji
- - 10 dkg porcukor
- - 3 ek. keserű kakaópor
Elkészítési javaslat
- A meggyet kimagozom, lecsepegtetem, a levét felfogom. A tésztához a lisztet tálba szitálom, elvegyítem a sütőporral. A tojásokat kettéválasztom, a fehérjéből csipetnyi sóval és a cukor felével (10 dkg) kemény habot verek
- A sárgáját elkeverem a maradék cukorral, az olvasztott vajjal, langyos vízzel. Hozzáadom a sütőporral elkevert lisztet, majd végül óvatosan beleforgatom a tojáshabot is.
- Vajazott, lisztezett kapcsos tortaformába (24 cm-es) öntöm a tészta felét. A másik felében elkeverem a kakóport, majd óvatosan rácsorgatom a világos tésztára, hogy mindenhol befedje. Végül megszórom a lecsepegtetett, magozott meggyel.
- 170 fokra előmelegített sütőben, alsó-felső sütésen kb. 30-35 percig sütöm, tűpróbával ellenőrzöm, majd hagyom kihűlni.
- A pudingport csomómentesre keverem a cukorral és 1-2 ek. meggylével, majd a tejjel sűrű krémmé főzöm, hagyom kíhűlni. A vajat habosra keverem a cukorral, majd a kihűlt pudinggal összekeverem, ha szükséges, botmixerrel teljesen simára dolgozom. A kihűlt torta tetejére simítom, végül csokimázzal vonom be.
- A máz hozzávalóit kis lángon, állandó kevergetés mellett összeolvasztom, majd óvatosan a torta tetejére csorgatom, és egyenletesen eloszlatom. A felesleges csokimázat hagyom az oldalán lefolyni, így kicsit rusztikusabb hatást kelt.
Megjegyzések
- Ezzel a mázzal könnyen szeletelhető, nem mázolódó süteményt kapunk, de fontos, hogy forró vízbe mártott, papírtörlővel leitatott éles késsel szeleteljük!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/