Gluténmentes narancsos diótorta

Gluténmentes narancsos diótorta

Gluténmentes narancsos diótorta
Hihetetlenül finom, és ripsz-ropsz elkészíthető akár az ünnepekre is ez kellemesen narancsos krémmel töltött diós piskóta torta. Ráadásul csupán 1,5 kanál kukoricalisztet tartalmaz, így fehérliszt mentes finomságra vágyók is bátran elkészíthetik.
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Sütési idő
15 min
Tésztához (20 cm átmérőjű tortaformához)
  1. - 4 tojásfehérje
  2. - csipet só
  3. - 6 dkg cukor
  4. - 13 dkg darált dió
  5. - 1,5 tk. sütőpor
  6. - 1,5 ek. kukoricaliszt
  7. - fél narancs reszelt héja
Krémhez
  1. - 1 cs. vaníliás pudingpor
  2. - 3 ek. nyírfacukor
  3. - 3 dl tej
  4. - 3 tojássárgája
  5. - 25 dkg mascarpone
  6. - fél narancs leve
Elkészítési javaslat
  1. A krémhez a tojássárgákat a cukorral habosra keverem, beleszitálom a pudingport és kevés hideg tejjel simára keverem, majd a maradék tej hozzáadásával lassú tűzön, állandó kevergetés mellett besűrítem a krémet. Hagyom kihűlni (tetejére folpackot helyezek úgy, hogy az érintkezzen a krém felszínével, így nem bőrösödik meg).
  2. Közben elkészítem a tortalapot. A tojásfehérjéket a sóval, és az apránként hozzáadott cukorral kemény habbá verem. A többi hozzávalót összekeverem (dió, sütőpr, kukoricaliszt, reszelt narancshéj), és óvatosan beleforgatom a tojáshabba.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt kapcsos (20 cm) tortaformába simítom, és 180 fokon kb. 15 perc alatt megsütöm. Rövid ideig a kikapcsolt sütőben hagyom, majd még langyosan lehúzom az aljáról a sütőpapírt, és teljesen kihűtöm, majd egy éles késsel (vagy ki mivel tudja ügyesen) nagyon óvatosan félbevágom.
  4. Az alsó tortalapot visszahelyezem a tortaformába. A teljesen kihűlt pudingos krémet összedolgozom a mascarponéval és a narancslével (ha szükséges botmixerrel teljesen csomómentesre dolgozom), majd megkenem vele az alsó tortalapot. Ráhelyezem amásik lapot, és fogyasztásig (1-2 órára) fagyasztóba teszem. Ezalatt a kém teljesen megdermed, könnyen szeletelhető lesz.
  5. Közvetlenül tálalás előtt meghintem porcukorral, és darabolt pisztáciával (vagy ki mivel szeretné, dió, mogyoró, mandula) díszítem.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/