Svéd csokitorta, másnéven Kladdkaka

Svéd csokitorta, másnéven Kladdkaka

Svéd csokitorta, másnéven Kladdkaka
A svédek egyik legnépszerűbb, és egyben a legkönyebben elkészíthető édessége ez a nagyon, de nagyon ellenállhatatlan csokoládés sütemény. Azonban amióta először elkészítettem, már nem csupán a svédek nagy kedvence, hanem az enyém is. Állagában, megjelenésében a brownira hasonlít, de szerintem még azon is túltesz. Kívül ropogós, belül lágyan folyós csokimassza, amit egy nagy adag hideg tejszínhabbal koronázhatunk meg.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
  1. - 10 dkg vaj
  2. - 2 egész tojás
  3. - 20 dkg cukor (fele porcukor, fele barna)
  4. - 1 cs. vaníliás cukor
  5. - 15 dkg liszt
  6. - 1,5 tk. sütőpor
  7. - 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
  8. - 5 dkg étcsoki darabolva
  9. - csipetnyi só
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral gépi habverővel szép habosra verem. A vajat megolvasztom, majd ha kihűlt, hozzákeverem a tojásos masszához.
  2. A száraz hozzávalókat egy másik tálban elvegyítem, majd a tojásos, vajas keverékhez adagolom, összekeverem és egy 26 cm-es, kivajazott, lisztezett tortaformába töltöm.
  3. 170 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrzöm. Ha a közepe ragadós még, akkor jó, a süti lényege ugyanis a kívül sült, kissé ropogós, belül azonban annál folyósabb, ragacsosabb állag.
  4. (Tehát figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor nem lesz ragacsos a belseje, ami azért nem nagy tragédia, de tekintve, hogy ettől igazán ellenálhatatlan, azért érdemes időben kivenni).
Megjegyzések
  1. Tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival igazán ellenállhatatlan, de mindezek nélkül is nagyon finom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/