Svéd csokitorta, másnéven Kladdkaka
Svéd csokitorta, másnéven Kladdkaka
Fincsi.hu
2017-02-10 16:59:16
A svédek egyik legnépszerűbb, és egyben a legkönyebben elkészíthető édessége ez a nagyon, de nagyon ellenállhatatlan csokoládés sütemény. Azonban amióta először elkészítettem, már nem csupán a svédek nagy kedvence, hanem az enyém is. Állagában, megjelenésében a brownira hasonlít, de szerintem még azon is túltesz. Kívül ropogós, belül lágyan folyós csokimassza, amit egy nagy adag hideg tejszínhabbal koronázhatunk meg.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
- - 10 dkg vaj
- - 2 egész tojás
- - 20 dkg cukor (fele porcukor, fele barna)
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 15 dkg liszt
- - 1,5 tk. sütőpor
- - 4 ek. kakaópor (cukrozatlan)
- - 5 dkg étcsoki darabolva
- - csipetnyi só
Elkészítési javaslat
- A tojásokat a cukorral, vaníliás cukorral gépi habverővel szép habosra verem. A vajat megolvasztom, majd ha kihűlt, hozzákeverem a tojásos masszához.
- A száraz hozzávalókat egy másik tálban elvegyítem, majd a tojásos, vajas keverékhez adagolom, összekeverem és egy 26 cm-es, kivajazott, lisztezett tortaformába töltöm.
- 170 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. Kivétel előtt tűpróbával ellenőrzöm. Ha a közepe ragadós még, akkor jó, a süti lényege ugyanis a kívül sült, kissé ropogós, belül azonban annál folyósabb, ragacsosabb állag.
- (Tehát figyeljünk rá, hogy ne süssük túl, mert akkor nem lesz ragacsos a belseje, ami azért nem nagy tragédia, de tekintve, hogy ettől igazán ellenálhatatlan, azért érdemes időben kivenni).
Megjegyzések
- Tejszínhabbal, vagy vaníliafagyival igazán ellenállhatatlan, de mindezek nélkül is nagyon finom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/