Csokis krémmel töltött kuglóf

Csokis krémmel töltött kuglóf

Csokis krémmel töltött kuglóf

Csokis krémmel töltött kuglóf
A kuglóf tésztája annyira könnyed, laza, szinte morzsolódik, hogy ha nem lenne a csokis töltelék, akkor is fantasztikusan finom lenne önmagában is. A csokis krémmel viszont szinte abbahagyhatatlan.
Nyomtatás
Sütési idő
50 min
Sütési idő
50 min
Hozzávalók
  1. Tésztához: (2,5 dl-es bögrével mérve)
  2. - 25 dkg szobahőmérsékletű vaj
  3. - 1 bögre cukor
  4. - 2 egész tojás
  5. - fél citrom reszelt héja
  6. - 2 tk. sütőpor
  7. - fél tk. só
  8. - 1,5 bögre liszt (nálam fele rizs, fele rétes)
  9. - fél bögre tej
Csokis töltelékhez
  1. - 18 dkg krémsajt (Philadelphia) v. mascarpone
  2. - 1 ek. liszt
  3. - 1 kis tábla (10 dkg) tejcsokoládé (olvasztva)
  4. - 1 tojás
Elkészítési javaslat
  1. A kuglóf formát kivajazom, lisztezem. A tésztához a vajat a cukorral gépi habverő közepes fokozatán kb. 2 percig verem, hozzáadom a tojásokat, és tovább keverem, amíg szép egynemű, sima masszát nem kapok.
  2. A vajas masszába keverem a sütőport, sót, reszelt citromhéjat. A lisztet és a tejet felváltva adagolom a masszába (liszttel kezdem, és fejezem be), közben alacsony fokozaton tovább keverem.
  3. A sajtkrémes töltelékhez robotgéppel összekeverem a krémsajtot az olvasztott csokival (ezt vagy gőz fölött, vagy mikróban olvaszd meg), majd fakanállal hozzákeverem a lisztet és a tojást.
  4. A sütőformát kb. 1/4-éig megtöltöm a tésztával. A krémsajtos tölteléket ennek a rétegnek a közepére kanalazom (egy kis mélyedést lehet neki készíteni, ebbe könnyebb belekanalazni, a széleinél azonban 1-1 cm-es részt érdemes szabadon hagyni, hogy ne égjen a sütő falához) majd egyenletesen elosztom rajta a maradék tésztát.
  5. 170 fokos sütőben, 50-55 percig sütöm. Ha a teteje nagyon barnulni kezd, lefedem fóliával, és csak a sütés vége felé veszem le újra. Tűpróba mindenképpen szükséges kivétel előtt (mivel minden sütő más és más, így a sütési idő is változhat, inkább azt írom, hogy addig süsd, amíg egy beleszúrt, hosszú hurkapálcika szárazon nem jön ki belőle)!
  6. Lezárom a sütőt, még 10 percig nyitott ajtónál a sütőben hagyom, majd kiveszem, és a formában hagyom hűlni. Mikor már langyosabb, óvatosan kiborítom egy kerek tálcára, és teljesen kihűlt állapotban szeletelem.
Megjegyzések
  1. A tetejét meghintem porcukorral, de akár csokimáz is illik hozzá.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/