Grízes – diós szelet
2017.02.13 | 1:07
Beküldve:Karácsony, Kevertek, Krémes sütik, Összes
Grízes - diós szelet
Fincsi.hu
2017-02-13 14:21:09
Hétvégére valami kiadós, de mégsem túl bonyolult sütit szerettem volna készíteni a vendégeknek, és erre a diós tésztájú süteményre esett a választásom. A sütihez a lapokat külön - külön kell ugyan megsütni, de mindössze ennyi a macera vele, ettől eltekintve villámgyorsan összeállítható.
Nyomtatás
Tésztához (3 laphoz külön, mert egyenként kell sütni őket)
- - 3 x 4 ek. liszt
- - 3 x 6 ek. darált dió
- - 3 x 3 ek. tejföl
- - 3 x 1 tojás
- - 3 x 5 ek. cukor
- - 3 x 1 cs. vaníliás cukor
- - 3 x 1 tk. sütőpor
- - 3 x 1 tk. reszelt narancshéj
Krémhez
- - 1 l tej
- - 8 púpozott ek. búzadara
- - 1 mk. só
- - 25 dkg mascarpone
- - cukor (édesítő) ízlés szerint
Elkészítési javaslat
- A tésztához a 3 lapot külön - külön kell megsütni. Az első adaghoz a hozzávalókat alaposan összekeverem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm-es) kanalazom. (eléggé folyós a massza, kevésnek is tűnhet, de sütés közben szétterül), és 180 fokon, légkeverésen kb. 10 perc alatt megsütöm. Amíg az első lap sül, kikeverem a következő lap hozzávalóit és így tovább.
- A lapokról még melegen lehúzom a sütőpapírt (később nehezebb lesz) és félreteszem őket hűlni. Közben elkészítem a krémet.
- A búzadarát a sóval elkeverve a tejben megfőzöm (gyakorlatilag egy sűrű tejbegrízt főzök), majd langyosra hűtöm. A mascarponét a cukorral kikeverem, és a már majdnem teljesen kihűlt grízhez keverem (ha nagyon összeállna a gríz, botmixerrel szépen fel lehet lazítani).
- A grízes krémmel megkenem a kihűlt lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon belőle. Megszórom darált dióval, és hűvös helyen pihentetem néhány órán át. Minél többet áll, annál finomabb, puhább.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/