Grízes – diós szelet

Grízes - diós szelet

Grízes – diós szelet

Grízes - diós szelet
Hétvégére valami kiadós, de mégsem túl bonyolult sütit szerettem volna készíteni a vendégeknek, és erre a diós tésztájú süteményre esett a választásom. A sütihez a lapokat külön - külön kell ugyan megsütni, de mindössze ennyi a macera vele, ettől eltekintve villámgyorsan összeállítható.
Nyomtatás
Tésztához (3 laphoz külön, mert egyenként kell sütni őket)
  1. - 3 x 4 ek. liszt
  2. - 3 x 6 ek. darált dió
  3. - 3 x 3 ek. tejföl
  4. - 3 x 1 tojás
  5. - 3 x 5 ek. cukor
  6. - 3 x 1 cs. vaníliás cukor
  7. - 3 x 1 tk. sütőpor
  8. - 3 x 1 tk. reszelt narancshéj
Krémhez
  1. - 1 l tej
  2. - 8 púpozott ek. búzadara
  3. - 1 mk. só
  4. - 25 dkg mascarpone
  5. - cukor (édesítő) ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a 3 lapot külön - külön kell megsütni. Az első adaghoz a hozzávalókat alaposan összekeverem, majd sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22 cm-es) kanalazom. (eléggé folyós a massza, kevésnek is tűnhet, de sütés közben szétterül), és 180 fokon, légkeverésen kb. 10 perc alatt megsütöm. Amíg az első lap sül, kikeverem a következő lap hozzávalóit és így tovább.
  2. A lapokról még melegen lehúzom a sütőpapírt (később nehezebb lesz) és félreteszem őket hűlni. Közben elkészítem a krémet.
  3. A búzadarát a sóval elkeverve a tejben megfőzöm (gyakorlatilag egy sűrű tejbegrízt főzök), majd langyosra hűtöm. A mascarponét a cukorral kikeverem, és a már majdnem teljesen kihűlt grízhez keverem (ha nagyon összeállna a gríz, botmixerrel szépen fel lehet lazítani).
  4. A grízes krémmel megkenem a kihűlt lapokat úgy, hogy a tetejére is maradjon belőle. Megszórom darált dióval, és hűvös helyen pihentetem néhány órán át. Minél többet áll, annál finomabb, puhább.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/