Karamellás mézes szelet

Karamellás mézes szelet

Karamellás mézes szelet

Karamellás mézes szelet
Pihe-puha omlós tészta kellemes, nem túl édes karamell krémmel töltve. Ha vendégségbe szánod, készítsd el már előző nap, mert minél többet áll, annál finomabb lesz a végeredmény.
Nyomtatás
Sütési idő
6 min
Teljes elkészítési idő
12 min
Sütési idő
6 min
Teljes elkészítési idő
12 min
Tésztához
  1. - 40 dkg liszt
  2. - 1 tk szódabikarbóna
  3. - 1 ek méz
  4. - 10 dkg porcukor
  5. - 1 tojás
  6. - 5 dkg vaj
  7. - 0,5 dl tej
Krémhez
  1. - 5 dl tej
  2. - 10 dkg cukor
  3. - 1 cs. vaníliás pudingpor
  4. - 25 dkg mascarpone
Tetejére
  1. - kb. 5 dkg darált dió
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a lisztet elkeverem a szódabikarbónával és elmorzsolom a vajjal. Egy másik edényben a tojást, mézet, porcukrot és a tejet simára keverem, és a lisztes keverékhez adom.
  2. Sima tésztává gyúrom, 10-15 percig pihentetem, hogy jobban lehessen vele dolgozni. 3 egyenlő részre osztom, és lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalapokat nyújtok belőle. Sütőpapírral fedett sütőlemez hátulján 180 fokos sütőben, egyenként 6-8 perc alatt készre sütöm, majd a lapokat kihűtöm. A lapokat nagyon óvatosan csúsztasd le a tepsi hátuljáról, hogy ne törjenek el!
  3. Míg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A cukrot folyamatosan kevergetve karamellizálom, majd felöntöm 4 dl felmelegített tejjel, és tovább melegítem, míg a karamell teljesen fel nem oldódik a tejben. A maradék 1 dl hideg tejet kikeverem a pudingporral, és besűrítem vele a karamellás tejet, sűrűsödésig (ez pár perc) kevergetve főzöm.
  4. A főzött krémet félreteszem hűlni, majd simára keverem a mascarponéval. A lapokat megkenem a krémmel, a legfelsőt is, majd megszórom darált dióval, és hűtőszekrénybe teszem dermedni.
Megjegyzések
  1. Érdemes egy éjszakát várni a szeleteléssel, mert minél tovább áll, annál puhább, így vágni is sokkal könnyebb.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/