Karamellás mézes szelet
2017.02.13 | 12:38
Beküldve:Krémes sütik, Omlós tészta, Összes
Karamellás mézes szelet
Fincsi.hu
2017-02-13 13:52:59
Pihe-puha omlós tészta kellemes, nem túl édes karamell krémmel töltve. Ha vendégségbe szánod, készítsd el már előző nap, mert minél többet áll, annál finomabb lesz a végeredmény.
Nyomtatás
Sütési idő
6 min
Teljes elkészítési idő
12 min
Tésztához
- - 40 dkg liszt
- - 1 tk szódabikarbóna
- - 1 ek méz
- - 10 dkg porcukor
- - 1 tojás
- - 5 dkg vaj
- - 0,5 dl tej
Krémhez
- - 5 dl tej
- - 10 dkg cukor
- - 1 cs. vaníliás pudingpor
- - 25 dkg mascarpone
Tetejére
- - kb. 5 dkg darált dió
Elkészítési javaslat
- A tésztához a lisztet elkeverem a szódabikarbónával és elmorzsolom a vajjal. Egy másik edényben a tojást, mézet, porcukrot és a tejet simára keverem, és a lisztes keverékhez adom.
- Sima tésztává gyúrom, 10-15 percig pihentetem, hogy jobban lehessen vele dolgozni. 3 egyenlő részre osztom, és lisztezett deszkán kb. fél cm vastag téglalapokat nyújtok belőle. Sütőpapírral fedett sütőlemez hátulján 180 fokos sütőben, egyenként 6-8 perc alatt készre sütöm, majd a lapokat kihűtöm. A lapokat nagyon óvatosan csúsztasd le a tepsi hátuljáról, hogy ne törjenek el!
- Míg a lapok hűlnek, elkészítem a krémet. A cukrot folyamatosan kevergetve karamellizálom, majd felöntöm 4 dl felmelegített tejjel, és tovább melegítem, míg a karamell teljesen fel nem oldódik a tejben. A maradék 1 dl hideg tejet kikeverem a pudingporral, és besűrítem vele a karamellás tejet, sűrűsödésig (ez pár perc) kevergetve főzöm.
- A főzött krémet félreteszem hűlni, majd simára keverem a mascarponéval. A lapokat megkenem a krémmel, a legfelsőt is, majd megszórom darált dióval, és hűtőszekrénybe teszem dermedni.
Megjegyzések
- Érdemes egy éjszakát várni a szeleteléssel, mert minél tovább áll, annál puhább, így vágni is sokkal könnyebb.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/