Citromos, áfonyás kocka

Citromos, áfonyás kocka

Citromos, áfonyás kocka

Citromos, áfonyás kocka
Nagyon könnyed, laza állagú tészta, benne szaftos, ízletes áfonyával, a tetején pedig savanykás citrommázzal. Az áfonyát helyettesíthetjük akár málnával, szederrel, vagy éppen savanykás ribizlivel is, szinte teljesen mindegy, mert mindegyikkel remek párost alkot ez a valóban roppantul laza szerkezetű kevert tészta.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Tésztához
  1. - 9 dkg tönkölybúza fehérliszt
  2. - 9 dkg rizsliszt
  3. - 1 cs. sütőpor
  4. - 17 dkg cukor
  5. - 10 dkg szobahőmérsékletű, puha vaj
  6. - 10 dkg jó minőségű kókuszzsír
  7. - 3 egész tojás
  8. - 1 citrom reszelt héja
  9. - 1 ek. kókusztej (sima tehéntej is tökéletes)
  10. - 15 dkg mirelit v. friss áfonya (vagy málna, szeder, ribizli)
Tetejére
  1. - 1 citrom leve
  2. - 10 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
  1. Az áfonyát (vagy a választott gyümölcsöt, amennyiben fagyasztott) szobahőmérsékleten egy szűrőbe téve felengedem, lecsepegtetem.
  2. Az áfonya kivételével a tészta összes hozzávalóját egy keverőtálba teszem, és fakanállal alaposan összedolgozom. A masszát egy vajazott, lisztezett (vagy sütőpapírral kibélelt) tepsibe (21 x 21 cm-es) kanalazom, és a lecsepegtetett áfonyát a tetejére szórom, enyhén belenyomkodom.
  3. 180 fokos sütőben 25-30 percig sütöm ( a vége felé a tetejét lefedem fóliával, nehogy túlságosan megégjen a gyümölcs), tűpróbával ellenőrzöm, mielőtt kivenném.
  4. A sütőből kivéve azon nyomban meglocsolom a cukros citromlével, majd félreteszem hűlni. Hidegen sokkal könnyebben szeletelhető.
Megjegyzések
  1. Dobozba téve hűtőben, vagy hűvös helyen tárolva néhány napig megőrzi finom puha állagát.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/