Fahéjas tekercs
2017.02.14 | 6:06
Beküldve:Húsvét, Kelt tészta, Összes
Fahéjas tekercs
Fincsi.hu
2017-02-14 19:08:36
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
- Mennyiség: kb. 14 db csigára elegendő
- - 400 g finomliszt
- - 25 g élesztő
- - 1,5 dl langyos tej
- - 80 g cukor
- - csipet só
- - 2 egész tojás
- - 150 g puha margarin
- Töltelék (ízlés szerint)
- - kb. 8 dkg olvasztott vaj
- - kb. 8 dkg porcukor
- - kb. 2 ek. fahéj
Tetejére öntenivaló
- - 4 ek. tejszín
- - 2 ek. cukor
Elkészítési javaslat
- A lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percig félreteszem. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a margarint is. A tésztát dagasztom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
- Lisztezett deszkára borítom, és vékony téglalapra nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, és egyenletesen meghintem a fahéjas porcukorral. A hosszabbik oldalánál szorosan feltekerem, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.
- A csigákat sütőpapírral bélelt, kör alakú formába (itt: magasabb peremű pitesütő, de kapcsos tortaforma is jó) rakosgatom egymástól 1 cm távolságra, és addig kelesztem a formában, míg össze nem érnek a tekercsek.
- 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. A sütési idő felénél megöntözöm a tejszínes cukorral, ha nagyon pirulna a teteje, lefedem fóliával.
Megjegyzések
- Aki nem rajong a fahéjért, hasonló eljárással elkészítheti kakaós változatban is.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/