Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs

Fahéjas tekercs
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
  1. Mennyiség: kb. 14 db csigára elegendő
  2. - 400 g finomliszt
  3. - 25 g élesztő
  4. - 1,5 dl langyos tej
  5. - 80 g cukor
  6. - csipet só
  7. - 2 egész tojás
  8. - 150 g puha margarin
  9. Töltelék (ízlés szerint)
  10. - kb. 8 dkg olvasztott vaj
  11. - kb. 8 dkg porcukor
  12. - kb. 2 ek. fahéj
Tetejére öntenivaló
  1. - 4 ek. tejszín
  2. - 2 ek. cukor
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percig félreteszem. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a margarint is. A tésztát dagasztom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
  2. Lisztezett deszkára borítom, és vékony téglalapra nyújtom. Megkenem az olvasztott vajjal, és egyenletesen meghintem a fahéjas porcukorral. A hosszabbik oldalánál szorosan feltekerem, és ujjnyi vastag szeletekre vágom.
  3. A csigákat sütőpapírral bélelt, kör alakú formába (itt: magasabb peremű pitesütő, de kapcsos tortaforma is jó) rakosgatom egymástól 1 cm távolságra, és addig kelesztem a formában, míg össze nem érnek a tekercsek.
  4. 180 fokos sütőben kb. 20-25 perc alatt aranybarnára sütöm. A sütési idő felénél megöntözöm a tejszínes cukorral, ha nagyon pirulna a teteje, lefedem fóliával.
Megjegyzések
  1. Aki nem rajong a fahéjért, hasonló eljárással elkészítheti kakaós változatban is.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/