Kávéhabos piskótatorta

Kávéhabos piskótatorta

Kávéhabos piskótatorta

Kávéhabos piskótatorta
Imádod a kávés desszerteket? Akkor ebben sem fogsz csalódni. A süti alapja egy egyszerű vizes piskóta (pihe-puha, szinte elolvad a szádban), a tetején pedig egy nem túl édes, kellemesen kávés tejszínes krém csücsül. Villámgyorsan elkészíthető, és rövid hűtési idő után már tálalható is a habos finomság.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 3 ek. víz
  3. - 4 púpozott ek. porcukor
  4. - 4 púpozott ek. sima liszt
  5. - csipetnyi só
Kávés habhoz
  1. - 25 dkg mascarpone
  2. - 2 dl habtejszín
  3. - 1 kis cs. habfixáló por
  4. - 1,5 ek. erős főzött kávé
  5. - 5 dkg jó minőségű tejcsokoládé
  6. - porcukor (egyéb édesítő) ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval felverem, mikor már majdnem kész, kanalanként hozzáadom cukrot és tovább verem, míg szép fényes, vágható állagú lesz a hab.
  2. A sárgájákat elkeverem a vízzel, majd óvatosan hozzákeverem a habhoz, beleszitálom a lisztet is, és azzal is összeforgatom. A masszát egy kb. 26 cm-es átmérőjű, alacsony peremű, kivajazott, lisztezett gyümölcstorta formába egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
  3. A piskótát kihűtöm, majd kiborítom a formából, és megfordítva teszem vissza, így a tetején lesz egy mélyedés (ezért jó a gyümölcstorta forma).
  4. A tejcsokoládét vízgőz felett megolvasztom, épp annyira hűtöm, hogy még folyékony legyen. Közben a krémhez a mascarponét kikeverem a porcukorral, a kávéval (lehűtött), és az olvasztott csokival. A tejszínt a habfixálóval kemény habbá verem, és óvatosan a kávés krémbe forgatom.
  5. A krémet a kihűlt piskóta tetején lévő mélyedésbe egyengetem, és egy kanál hátuljával lazán összeborzolom. Szeletelés előtt lefedve hűtőszekrényben dermesztem 1-2 órán át.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/