Áfonyás rizses szelet

Áfonyás rizses szelet

Áfonyás rizses szelet

Áfonyás rizses szelet
A rizs és a mascarpone remekül illenek egymáshoz, ez a lágy krémes töltelék kerül a könnyed piskóta alapra, amit a savanykás áfonya nagyszerűen kiegészít. Könnyen elkészíthető, kiadós finomság.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 3 ek. víz
  3. - 8 dkg liszt
  4. - 8 dkg cukor
  5. - csipet só
Rizses töltelékhez
  1. - 16 dkg kerek szemű desszert rizs
  2. - 6 dl tej
  3. - cukor v. azt helyettesítő édesítő ízlés szerint
  4. - 1 cs. vaníliás cukor
  5. - 25 dkg mascarpone
Tetejére
  1. - 20 dkg fekete áfonya (friss, de fagyasztott is lehet)
  2. - 1 kis tasak tortazselé
Elkészítési javaslat
  1. A töltelékhez a rizst megmosom, és enyhén sós, bő, forrásban lévő vízben kb. 3 percig főzöm, lecsepegtetem. A 6 dl tejet felforralom, hozzáadom a cukrot (ízlés szerint), 1 csomag vaníliás cukrot, és az előfőzött rizst, majd kevergetve addig főzöm, amíg teljesen megfő. Félreteszem hűlni. A mascarponét a teljesen kihűlt rizshez keverem, finom, krémes állagú masszát kapok. Hűtőben 1-2 órán át hűtöm, így kellően megdermed, nem szükséges a zselatin. Ha mégis túl lágynak, folyósnak ítéled meg, akkor keverj hozzá egy kevés (1 kis tasak, kb. 10 g ) zselatint is, majd hűtsd le a krémet.
  2. A piskótához a fehérjét a sóval, és 4 dkg cukor kanalankénti hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem. A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habot, majd beleszitálom a lisztet.
  3. A masszát sütőpapírral bélelt tepsibe (31x22 cm-es) öntöm, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm. A piskótát kicsit a sütőben hagyom, majd még melegen egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt (ha kihűlt, sokkal nehezebb lehúzni róla), de vissza is helyezem a tepsibe a papírral együtt. Kihűtöm.
  4. A krémet rásimítom a kihűlt piskótára, a kiengedett, lecsepegtetett áfonyát elegyengetem a tetején, végül bevonom a tortazselével, és tálalásig, de minimum 2 órára hűtőbe teszem.
  5. Tortazselé: a tasakon található leírás alapján elkészítem, annyi különbséggel, hogy a lecsepegtetett áfonya levéből 1 evőkanálnyit hozzákeverek.
Megjegyzések
  1. Eperrel, málnával szintén nagyon finom. A rizs ledarálva még lágyabb, pépesebb krémet eredményez, érdemes így is kipróbálni.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/