Áfonyás tejszínes rizskocka
2017.02.15 | 2:59
Beküldve:Összes, Piskóta, Túrós vagy rizses
Áfonyás tejszínes rizskocka
Fincsi.hu
2017-02-15 16:13:38
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Piskótához
- - 5 egész tojás
- - 150 g kristálycukor
- - 150 g liszt
- - 3 ek. olaj
Rizses töltelékhez
- - 16 dkg kerek szemű (desszert) rizs
- - 10 dkg cukor
- - 7,5 dl tej
- - 1 vaníliarúd
- - 1 ek. vaj
- - 1 szélesebb csík citromhéj
- - 4 dl tejszín
- - 3 lap zselatin
Áfonyás töltelékhez
- - 30 dkg mirelit áfonya
- - 2 ek citromlé
- - 2 ek cukor
Elkészítési javaslat
- Az egész tojásokat a cukorral együtt gépi habverővel szép habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet, és belecsorgatom az olajat. Kézi habverővel óvatosan átforgatom. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntöm, és 170 fokon (légkeverésen) kb.8-10 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni.
- Amíg sül, nekilátok a rizses tölteléknek. Ehhez az előzőleg vízbe áztatott rizst beleöntöm a felforralt tejbe, hozzáadom a cukrot, a vajat, a citromhéjat és a vaníliarudat. A rizst folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm.
- Ha megpuhult a rizs, a vaníliarudat és a citromhéjat kiveszem belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe.
- Az áfonyát egy lábasban a cukorral és a citromlével forrásig főzöm, majd amikor forrni kezd leveszem a tűzről, és botmixerrel kicsit pürésítem (nem teljesen pépesre), majd hűlni hagyom. Ha már langyos, a piskótára simítom, megvárom, amíg teljesen kihűl, végül a rizses masszát is rásimítom, és fóliával letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni.
Megjegyzések
- Szépen szeletelni csak teljesen kihűlt állapotban lehet.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/