Áfonyás tejszínes rizskocka

Áfonyás tejszínes rizskocka

Áfonyás tejszínes rizskocka

Áfonyás tejszínes rizskocka
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 5 egész tojás
  2. - 150 g kristálycukor
  3. - 150 g liszt
  4. - 3 ek. olaj
Rizses töltelékhez
  1. - 16 dkg kerek szemű (desszert) rizs
  2. - 10 dkg cukor
  3. - 7,5 dl tej
  4. - 1 vaníliarúd
  5. - 1 ek. vaj
  6. - 1 szélesebb csík citromhéj
  7. - 4 dl tejszín
  8. - 3 lap zselatin
Áfonyás töltelékhez
  1. - 30 dkg mirelit áfonya
  2. - 2 ek citromlé
  3. - 2 ek cukor
Elkészítési javaslat
  1. Az egész tojásokat a cukorral együtt gépi habverővel szép habosra keverem, majd beleszitálom a lisztet, és belecsorgatom az olajat. Kézi habverővel óvatosan átforgatom. Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe öntöm, és 170 fokon (légkeverésen) kb.8-10 perc alatt készre sütöm. Ha elkészült, hagyom teljesen kihűlni.
  2. Amíg sül, nekilátok a rizses tölteléknek. Ehhez az előzőleg vízbe áztatott rizst beleöntöm a felforralt tejbe, hozzáadom a cukrot, a vajat, a citromhéjat és a vaníliarudat. A rizst folyamatos kevergetés közben ragacsos masszává főzöm.
  3. Ha megpuhult a rizs, a vaníliarudat és a citromhéjat kiveszem belőle, majd félreteszem hűlni. A zselatint 0,5 dl hideg vízzel elkeverve hagyom puhulni, majd alacsony hőfokon felolvasztom. Rövid ideig állni hagyom, majd kanalanként a kihűlt rizses masszához adagolom. A kemény habbá vert tejszínt is beleforgatom a töltelékbe.
  4. Az áfonyát egy lábasban a cukorral és a citromlével forrásig főzöm, majd amikor forrni kezd leveszem a tűzről, és botmixerrel kicsit pürésítem (nem teljesen pépesre), majd hűlni hagyom. Ha már langyos, a piskótára simítom, megvárom, amíg teljesen kihűl, végül a rizses masszát is rásimítom, és fóliával letakarva néhány órára hűtőszekrénybe helyezem dermedni.
Megjegyzések
  1. Szépen szeletelni csak teljesen kihűlt állapotban lehet.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/