Diós birsalmás kalács
2017.02.15 | 2:40
Beküldve:Húsvét, Kelt tészta, Összes
Diós birsalmás kalács
Fincsi.hu
2017-02-15 15:54:47
A birsalma fanyarkás ízvilága remekül illik a diós töltelékhez, de ha nincs birsalmalekvár, nyugodtan helyettesítsd sima almalekvárral, mert azzal is nagyon finom ízt érsz el!
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Tésztához
- - 300 g finomliszt
- - 100 g rétesliszt
- - 250 g élesztő
- - 1,5 dl langyos tej
- - 80 g cukor
- - csipet só
- - 2 egész tojás
- - 150 g puha margarin
Töltelék alá
- - 3-4 ek. birsalmalekvár (nem birsalma sajt!)
Töltelék
- - 250 g darált dió
- - 3 ek. porcukor
- - 1 citrom reszelt héja
- - tej
Tetejére
- - 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
- A lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percig állni hagyom. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a margarint is. Kézzel, vagy gépi dagasztóval lágy tésztává dagasztom, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
- Amíg a tészta kel, a diót elkeverem a porcukorral és citromhéjjal, majd annyi tejet adok hozzá, hogy egy sűrű állagú (ne túl folyós) masszát kapjak.
- A tésztát lisztezett deszkára borítom, és téglalap alakúra nyújtom. Megkenem a birsalmalekvárral, majd rákanalazom a tölteléket, és elegyengetem rajta. A bejglihez hasonlóan jó szorosan feltekerem, majd trapéz alakú szeletekre vágom, és sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem. A tepsiben további 10-15 percig kelesztem, ezalatt a sütőt előmelegítem. Végül a tetejüket lekenem tojássárgájával.
- 180 fokos sütőben, alsó-felső álláson kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/