Epres – pudingos torta
2017.02.15 | 7:58
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Torta
Epres - pudingos torta
Fincsi.hu
2017-02-15 09:12:53
Nagyon finom omlós, vajas, puha tésztarétegek között lágy puding, a tetején ízletes eperrel. Vasárnapi ebéd kísérőjeként, és minden alkalomra szívesen ajánlom.
Nyomtatás
Sütési idő
45 min
Tésztához
- - 20 dkg vaj
- - 11 dkg cukor
- - 2 egész tojás
- - 18 dkg finomliszt
- - 2 tk. sütőpor
- - 4 dkg (1 tasak) vaníliás pudingpor
Pudingos töltelékhez
- - 2 ek. vaníliás pudingpor
- - 3 ek. cukor
- - 2,5 dl tej
- - 1 cs. vaníliás cukor
- - 1 ek. puha vaj
Tetejére
- - 1 ek. olvasztott vaj
- - kristálycukor
- - eper (ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítési javaslat
- Először a pudingos tölteléket készítem el, hogy mire sor kerül a felhasználására, kellőképp kihűljön. A pudingport és a kétféle cukrot a tejjel csomómentesre keverem, majd a szokásos módon, közepes lángon sűrű krémmé főzöm. Hamar besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverem a vajat, majd félreteszem hűlni.
- A tésztához a puha vajat és a cukrot krémesre keverem, majd a tojásokat is egyenként hozzákeverem. A sütőporral és a pudingporral elkevert lisztet apránként, keverés közben beleszitálom. Nagyon sűrű tésztamasszát kapok.
- Egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját befedem sütőpapírral, a forma oldalát kivajazom, lisztezem. A massza felét belesimítom a formába. Mivel sűrű a tészta, ez egy kicsit nehézkesebbé teszi a dolgot, de egy krémlapát, vagy pl. egy vajkenő kés is nagy segítség lehet. És mivel ez egy sűrű tészta, ügyelni kell arra, hogy fedjük be a teljes tortalapot, mert nem fog szétterülni sütés közben.
- Az alsó tésztarétegre kanalazom a már kihűlt, vagy még langyos pudingot, elsimítom, majd óvatosan rákanalazom a maradék tésztát, és szintén a késsel vagy lapáttal elkenem.
- A megmosott, száraz epreket félbevágom, és a vágott felükkel lefelé a torta tetejére rakosgatom, lehetőleg jó sűrűn, de nem nyomom a tésztába. Az eprek közti részt lekenem olvasztott vajjal, és megszórom kristálycukorral.
- 180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 45- 50 percig sütöm. A vége felé lefedem fóliával, így a teteje szép világosbarna marad. Érdemes tűpróbát végezni kivétel előtt!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/