Epres – pudingos torta

Epres - pudingos torta

Epres – pudingos torta

Epres - pudingos torta
Nagyon finom omlós, vajas, puha tésztarétegek között lágy puding, a tetején ízletes eperrel. Vasárnapi ebéd kísérőjeként, és minden alkalomra szívesen ajánlom.
Nyomtatás
Sütési idő
45 min
Sütési idő
45 min
Tésztához
  1. - 20 dkg vaj
  2. - 11 dkg cukor
  3. - 2 egész tojás
  4. - 18 dkg finomliszt
  5. - 2 tk. sütőpor
  6. - 4 dkg (1 tasak) vaníliás pudingpor
Pudingos töltelékhez
  1. - 2 ek. vaníliás pudingpor
  2. - 3 ek. cukor
  3. - 2,5 dl tej
  4. - 1 cs. vaníliás cukor
  5. - 1 ek. puha vaj
Tetejére
  1. - 1 ek. olvasztott vaj
  2. - kristálycukor
  3. - eper (ízlés szerinti mennyiségben)
Elkészítési javaslat
  1. Először a pudingos tölteléket készítem el, hogy mire sor kerül a felhasználására, kellőképp kihűljön. A pudingport és a kétféle cukrot a tejjel csomómentesre keverem, majd a szokásos módon, közepes lángon sűrű krémmé főzöm. Hamar besűrűsödik. A tűzről levéve belekeverem a vajat, majd félreteszem hűlni.
  2. A tésztához a puha vajat és a cukrot krémesre keverem, majd a tojásokat is egyenként hozzákeverem. A sütőporral és a pudingporral elkevert lisztet apránként, keverés közben beleszitálom. Nagyon sűrű tésztamasszát kapok.
  3. Egy 20 cm átmérőjű, kapcsos tortaforma alját befedem sütőpapírral, a forma oldalát kivajazom, lisztezem. A massza felét belesimítom a formába. Mivel sűrű a tészta, ez egy kicsit nehézkesebbé teszi a dolgot, de egy krémlapát, vagy pl. egy vajkenő kés is nagy segítség lehet. És mivel ez egy sűrű tészta, ügyelni kell arra, hogy fedjük be a teljes tortalapot, mert nem fog szétterülni sütés közben.
  4. Az alsó tésztarétegre kanalazom a már kihűlt, vagy még langyos pudingot, elsimítom, majd óvatosan rákanalazom a maradék tésztát, és szintén a késsel vagy lapáttal elkenem.
  5. A megmosott, száraz epreket félbevágom, és a vágott felükkel lefelé a torta tetejére rakosgatom, lehetőleg jó sűrűn, de nem nyomom a tésztába. Az eprek közti részt lekenem olvasztott vajjal, és megszórom kristálycukorral.
  6. 180 fokra előmelegített sütőben légkeverésen kb. 45- 50 percig sütöm. A vége felé lefedem fóliával, így a teteje szép világosbarna marad. Érdemes tűpróbát végezni kivétel előtt!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/