Fahéjas csiga

Fahéjas csiga

Fahéjas csiga

Fahéjas csiga
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Sütési idő
15 min
Tésztához
  1. - 400 g finomliszt
  2. - 75 g vaj
  3. - 50 g cukor
  4. - 2 dl langyos tej
  5. - 25 g élesztő
  6. - 1 tk őrölt kardamom (elhagyható)
  7. - csipetnyi só
Töltelékhez
  1. - 50 g vaj
  2. - 1 tk. őrölt fahéj
  3. - 1 ek. víz
  4. - 80 g cukor
Mázhoz
  1. - 2 k. cukor
  2. - 2 ek. tejszín
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt egy nagy tálba morzsolom, majd leöntöm a langyos tejjel, picit elkeverem. Hozzáadom a cukrot, a lisztet, a vajat, az őrölt kardamomot és a sót is, majd simára gyúrom a tésztát. Akkor jó, ha laza, ruganyos állagú tésztát kapok. Letakarva meleg helyen kb. fél órán át kelesztem.
  2. A töltelékhez a vajat megolvasztom, és simára keverem a cukorral, a fahéjjal és a vízzel.
  3. A tésztát két részre osztom, mindkét felét téglalap alakúra nyújtom, és megkenem a fahéjas vajas mázzal. A hosszabb oldalánál kezdve feltekerem, széleit lenyomkodom, és kb. 2 cm széles szeletekre vágom.
  4. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom a csigákat úgy, hogy lehetőleg ne érjenek össze, végül lekenem a cukros tejszínmázzal. 200 fokos sütőben kb. 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
  1. A tésztából a kardamom elhagyható (bár igazán ez adja a jellegzetes ízét), vagy akár őrölt fahéjjal helyettesíthető.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/