Húsvéti foszlós kalács
2017.02.15 | 11:55
Beküldve:Húsvét, Kelt tészta, Összes
Húsvéti foszlós kalács
Fincsi.hu
2017-02-14 10:34:43
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Tésztához
- 1 dl + 4 dl langyos tej
- 4 dkg élesztő
- 50 dkg liszt
- 50 dkg rétesliszt
- 10 dkg porcukor
- csípet só
- 4 tojássárgája
- 10 dkg puha margarin
- 10 dkg mazsola
Kenni
- 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt egy deci langyos tejbe morzsoljuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, és megszórjuk egy kanál liszttel. Letakarva langyos helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet tálba tesszük, és a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojások sárgáját, és a megkelt élesztőt. Megsózzuk, majd a margarint és a mazsolát is hozzáadva gyúrni kezdjük.
- A tejet apránként hozzáöntjük és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
- Enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. Három egyenlő részre osztjuk, a darabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rudakat hármas fonással összefonjuk.
- A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tojássárgáját felverjük, és megkenjük vele a fonatot. 25 percen át kelesztjük, majd újra lekenjük. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. fél óráig sütjük.
Megjegyzések
- Doboz formába téve két kisebb kalácsot is süthetünk ebből a mennyiségből, vagy tortaformába téve egy nagyobbat. A formában sütés előnye, hogy a tészta csak felfelé tud terjeszkedni, így szép magasra megnő.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/