Húsvéti foszlós kalács

Húsvéti foszlós kalács

Húsvéti foszlós kalács

Húsvéti foszlós kalács
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Tésztához
 1. 1 dl + 4 dl langyos tej
 2. 4 dkg élesztő
 3. 50 dkg liszt
 4. 50 dkg rétesliszt
 5. 10 dkg porcukor
 6. csípet só
 7. 4 tojássárgája
 8. 10 dkg puha margarin
 9. 10 dkg mazsola
Kenni
 1. 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
 1. Az élesztőt egy deci langyos tejbe morzsoljuk, belekeverünk egy evőkanál cukrot, és megszórjuk egy kanál liszttel. Letakarva langyos helyen kb. 10-15 perc alatt felfuttatjuk.
 2. A lisztet tálba tesszük, és a közepébe mélyedést készítünk. Ebbe öntjük a tojások sárgáját, és a megkelt élesztőt. Megsózzuk, majd a margarint és a mazsolát is hozzáadva gyúrni kezdjük.
 3. A tejet apránként hozzáöntjük és addig dagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Letakarva, meleg helyen kb. fél órát kelesztjük.
 4. Enyhén lisztezett deszkán finoman átgyúrjuk. Három egyenlő részre osztjuk, a darabokat egyenként rúddá sodorjuk. A rudakat hármas fonással összefonjuk.
 5. A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A tojássárgáját felverjük, és megkenjük vele a fonatot. 25 percen át kelesztjük, majd újra lekenjük. Előmelegített sütőben, 200°C-on kb. fél óráig sütjük.
Megjegyzések
 1. Doboz formába téve két kisebb kalácsot is süthetünk ebből a mennyiségből, vagy tortaformába téve egy nagyobbat. A formában sütés előnye, hogy a tészta csak felfelé tud terjeszkedni, így szép magasra megnő.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook