Káposztás pirog
Káposztás pirog
Fincsi.hu
2017-02-15 16:06:20
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
A tésztához
- 300 g liszt
- 3 evőkanál tejföl
- 1 tojás
- 100 g puha vaj
- egy csipetnyi só
- 1 mk. sütőpor
A töltelékhez
- egy közepes fej káposzta
- 60 g vaj
- 1 teáskanál cukor
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- só
- bors
Kenéshez
- 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
- A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitálom. A tejfölt kikeverem a tojással és a lisztbe keverem a vajjal együtt. A tésztát alaposan összedolgozom, majd cipót formázok belőle, és 35-40 percig a hűtőben pihentetem.
- Közben elkészítem a tölteléket. A káposztát legyalulom, a vastagabb levélereket és a torzsát eltávolítom. A vajat felolvasztom, és a forró vajban állandó kevergetés közben megfonnyasztom a káposztát. Sóval, köménnyel, borssal, cukorral fűszerezem, és jól összekeverem. Félreteszem, és hagyom kihűlni.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkán néhány mm vastagságúra sodrom, és egy nagyobb átmérőjű (én 10 cm átmérőjűt használtam) pogácsaszaggatóval kiszúrom. (Egy sima pohár is megteszi, ha nincs szaggató). A korongok közepére halmozom a tölteléket, félbehajtom és a széleket az ujjammal összenyomkodom. A tetejüket megkenem a tojássárgájával.
- A kis pirogokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
- A 10 cm-es átmérőjű szaggatóval 20 db pirog készül. Ha többet szeretnénk, akkor használjunk kisebb (6-7 cm) átmérőjű szaggatót.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/