Káposztás pirog

Káposztás pirog

Káposztás pirog

Káposztás pirog
Nyomtatás
Sütési idő
15 min
Sütési idő
15 min
A tésztához
  1. 300 g liszt
  2. 3 evőkanál tejföl
  3. 1 tojás
  4. 100 g puha vaj
  5. egy csipetnyi só
  6. 1 mk. sütőpor
A töltelékhez
  1. egy közepes fej káposzta
  2. 60 g vaj
  3. 1 teáskanál cukor
  4. 1 teáskanál őrölt köménymag
  5. bors
Kenéshez
  1. 1 tojássárgája
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet, a sütőport és a sót tálba szitálom. A tejfölt kikeverem a tojással és a lisztbe keverem a vajjal együtt. A tésztát alaposan összedolgozom, majd cipót formázok belőle, és 35-40 percig a hűtőben pihentetem.
  2. Közben elkészítem a tölteléket. A káposztát legyalulom, a vastagabb levélereket és a torzsát eltávolítom. A vajat felolvasztom, és a forró vajban állandó kevergetés közben megfonnyasztom a káposztát. Sóval, köménnyel, borssal, cukorral fűszerezem, és jól összekeverem. Félreteszem, és hagyom kihűlni.
  3. A megkelt tésztát lisztezett deszkán néhány mm vastagságúra sodrom, és egy nagyobb átmérőjű (én 10 cm átmérőjűt használtam) pogácsaszaggatóval kiszúrom. (Egy sima pohár is megteszi, ha nincs szaggató). A korongok közepére halmozom a tölteléket, félbehajtom és a széleket az ujjammal összenyomkodom. A tetejüket megkenem a tojássárgájával.
  4. A kis pirogokat sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom, és előmelegített forró sütőben 200 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütöm.
Megjegyzések
  1. A 10 cm-es átmérőjű szaggatóval 20 db pirog készül. Ha többet szeretnénk, akkor használjunk kisebb (6-7 cm) átmérőjű szaggatót.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/