Meggyes – mákos bagolyszem

Meggyes - mákos bagolyszem

Meggyes – mákos bagolyszem

Meggyes - mákos bagolyszem
A bagolyszem, vagy másképpen pávaszem rendkívül jól variálható sütemény, és a látszat ellenére egyáltalán nem bonyolult.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Tésztához
  1. - 15 dkg tönkölybúza fehérliszt
  2. - 15 dkg finomliszt
  3. - 5 dkg porcukor
  4. - 12 dkg vaj/margarin
  5. - csipetnyi só
  6. - 3 tojás sárgája
  7. - 1 dl langyos tej
  8. - 2 dkg élesztő
Töltelékhez
  1. - magozott meggy (befőtt vagy mirelit)
  2. - meggylekvár
  3. - darált mák
  4. - porcukor
Tetejére
  1. - 3 tojásfehérje
  2. - kókuszreszelék (kb. 10-15 dkg)
  3. - 10 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsolom, és felfuttatom. A kétféle lisztet tálba szitálom, majd a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel együtt lágy tésztává dolgozom. Letakarva fél óráig meleg helyen kelesztem.
  2. A tojásfehérjét az apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verem, majd beleforgatom a kókuszreszeléket is.
  3. A tésztát két részre osztom. Mindkét részt nagyon vékony, tepsi nagyságú téglalapra nyújtom. Megkenem lekvárral és a tésztalap két szemközti (hosszabbik )oldalát egy csíkban megszórom cukros mákkal, majd sűrűn megrakom meggyel. Két oldalról feltekerem a tésztát, úgy, hogy középen ne érjen össze a két oldal. A két csavarás közötti részt megtöltöm a kókuszos habbal.
  4. A végén felvert tojássárgájával megkenem a tésztát, és 180 fokon, alsó - felső álláson kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
Megjegyzések
  1. Meggylekvár helyett bármilyen, tetszés szerinti ízű lekvárt használhatsz! Én próbáltam már szederlekvárral is, azzal is nagyon finom volt. A mákot pedig dióval is helyettesítheted.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/