Meggyes – mákos bagolyszem
2017.02.15 | 2:26
Beküldve:Kelt tészta, Összes
Meggyes - mákos bagolyszem
Fincsi.hu
2017-02-15 13:14:07
A bagolyszem, vagy másképpen pávaszem rendkívül jól variálható sütemény, és a látszat ellenére egyáltalán nem bonyolult.
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Tésztához
- - 15 dkg tönkölybúza fehérliszt
- - 15 dkg finomliszt
- - 5 dkg porcukor
- - 12 dkg vaj/margarin
- - csipetnyi só
- - 3 tojás sárgája
- - 1 dl langyos tej
- - 2 dkg élesztő
Töltelékhez
- - magozott meggy (befőtt vagy mirelit)
- - meggylekvár
- - darált mák
- - porcukor
Tetejére
- - 3 tojásfehérje
- - kókuszreszelék (kb. 10-15 dkg)
- - 10 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt langyos cukros tejbe morzsolom, és felfuttatom. A kétféle lisztet tálba szitálom, majd a többi hozzávalóval és a felfuttatott élesztővel együtt lágy tésztává dolgozom. Letakarva fél óráig meleg helyen kelesztem.
- A tojásfehérjét az apránként hozzáadott porcukorral kemény habbá verem, majd beleforgatom a kókuszreszeléket is.
- A tésztát két részre osztom. Mindkét részt nagyon vékony, tepsi nagyságú téglalapra nyújtom. Megkenem lekvárral és a tésztalap két szemközti (hosszabbik )oldalát egy csíkban megszórom cukros mákkal, majd sűrűn megrakom meggyel. Két oldalról feltekerem a tésztát, úgy, hogy középen ne érjen össze a két oldal. A két csavarás közötti részt megtöltöm a kókuszos habbal.
- A végén felvert tojássárgájával megkenem a tésztát, és 180 fokon, alsó - felső álláson kb. 20-25 perc alatt megsütöm.
Megjegyzések
- Meggylekvár helyett bármilyen, tetszés szerinti ízű lekvárt használhatsz! Én próbáltam már szederlekvárral is, azzal is nagyon finom volt. A mákot pedig dióval is helyettesítheted.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/