Szilvás szelet pirított dióval

Szilvás szelet pirított dióval

Szilvás szelet pirított dióval

Szilvás szelet pirított dióval
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Kelt tésztához
  1. - 400 g liszt
  2. - 25 g friss élesztő
  3. - 2,5 dl langyos tej
  4. - 1,5 ek. cukor
  5. - 2 egész tojás
  6. - csipet só
  7. - 150 g puha vaj
Töltelékhez
  1. - 35-40 dkg szilva
  2. - cukor (ízlés szerint)
  3. - őrölt fahéj
  4. - fél citrom leve
  5. - 1 zacskó vaníliás pudingpor
  6. - 2-3 ek. víz
Tetejére
  1. - 1 tojás enyhén felverve
  2. - durvára darabolt dió
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percre félreteszem. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a vajat is. A tésztát kézi mixer dagasztókarjával addig dagasztom, amíg el nem válik az edény falától, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
  2. A töltelékhez a szilvát megmosom, kimagozom, felkockázom. Egy lábasban kevés vízzel felteszem főni, megszórom cukorral, fahéjjal és hozzáadom a citromlevet. Puhára főzöm, közben meg-meg keverem, nehogy leégjen. A pudingport a vízzel simára keverem, majd hozzáadom a szilvához, gyorsan elkeverem benne, hogy ne csomósodjon össze, és tovább kevergetve sűrűsödésig főzöm (1-2 perc), majd a tűzről lehúzva félreteszem hűlni.
  3. A tésztát megfelezem, majd mindkét felét gáztepsi méretűre nyújtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítem az alsó lapot. Erre kanalazom a lehűtött szilvás tölteléket, majd ráhelyezem a szintén tepsi méretű felső lapot. A széleit lenyomkodom.
  4. A tetejét lekenem tojással, villával megszurkálom, majd megszórom a darabolt dióval. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Ha a teteje, és főleg a dió nagyon pirulni kezdene, fóliával lefedve sütöm tovább.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/