Szilvás szelet pirított dióval
2017.02.15 | 7:17
Beküldve:Gyümölcsös süti, Kelt tészta, Összes
Szilvás szelet pirított dióval
Fincsi.hu
2017-02-15 08:32:02
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Kelt tésztához
- - 400 g liszt
- - 25 g friss élesztő
- - 2,5 dl langyos tej
- - 1,5 ek. cukor
- - 2 egész tojás
- - csipet só
- - 150 g puha vaj
Töltelékhez
- - 35-40 dkg szilva
- - cukor (ízlés szerint)
- - őrölt fahéj
- - fél citrom leve
- - 1 zacskó vaníliás pudingpor
- - 2-3 ek. víz
Tetejére
- - 1 tojás enyhén felverve
- - durvára darabolt dió
Elkészítési javaslat
- A tésztához a lisztet tálba szitálom, és a közepébe készített mélyedésbe beletördelem az élesztőt, rászórom a cukrot, és hozzáadom a tejet. Kicsit összedolgozom, és kb. 20 percre félreteszem. Ezután beleütöm a tojásokat, hozzáadom a sót és a vajat is. A tésztát kézi mixer dagasztókarjával addig dagasztom, amíg el nem válik az edény falától, majd meleg helyen duplájára kelesztem (kb. 1 óra).
- A töltelékhez a szilvát megmosom, kimagozom, felkockázom. Egy lábasban kevés vízzel felteszem főni, megszórom cukorral, fahéjjal és hozzáadom a citromlevet. Puhára főzöm, közben meg-meg keverem, nehogy leégjen. A pudingport a vízzel simára keverem, majd hozzáadom a szilvához, gyorsan elkeverem benne, hogy ne csomósodjon össze, és tovább kevergetve sűrűsödésig főzöm (1-2 perc), majd a tűzről lehúzva félreteszem hűlni.
- A tésztát megfelezem, majd mindkét felét gáztepsi méretűre nyújtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe terítem az alsó lapot. Erre kanalazom a lehűtött szilvás tölteléket, majd ráhelyezem a szintén tepsi méretű felső lapot. A széleit lenyomkodom.
- A tetejét lekenem tojással, villával megszurkálom, majd megszórom a darabolt dióval. 180 fokos sütőben kb. 30 perc alatt készre sütöm. Ha a teteje, és főleg a dió nagyon pirulni kezdene, fóliával lefedve sütöm tovább.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/