Házi bodzaviráglé

Házi bodzaviráglé

Házi bodzaviráglé

Házi bodzaviráglé
Nyomtatás
Hozzávalók
  1. 20-25 fej nagyobb bodzavirágzat
  2. 300 dkg cukor
  3. 4 liter víz
  4. 3 db citrom
  5. 30 g citromsav
  6. 1 kiskanál nátrium-benzoát
Elkészítési javaslat
  1. A citromot mossuk meg, majd karikázzuk fel. A virágokat, amennyiben tiszta helyről származnak, ne mossuk meg, mert úgy elveszítjük az értékes virágpor egy részét.
  2. A virágokat és a citromkarikákat tegyük egy öt literes befőttesüvegbe, és öntsük fel felforralt, majd lehűtött vízzel, majd keverjük el benne a citromsavat és a cukrot. Lazán lefedve 3 napig hagyjuk ázni, időnként kevergessük át. 4 nap múlva szűrjük le, és keverjük el benne a nátrium-benzoátot, majd töltsük ki tiszta üvegekbe. Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva egy, maximum két hétig tárolható!
  3. Amennyiben hosszabb tárolásra szánjuk, akkor a leszűrt szörpöt néhány percnyi forralás után töltsük üvegekbe, kevéske tartósítószert tegyünk a tetejére , kössük le, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések
  1. Bodzalé készítéshez teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk. A virágokat úgy távolítsuk el a bokorról, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belőlük. Ezt úgy érhetjük el, ha ollóval vagy késsel vágjuk le a virágtányérokat. Hogy ne fülledjenek be, felfelé állítva kosárban szállítsuk. A szedéshez forgalmas utaktól távol eső területet válasszunk!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/