Házi bodzaviráglé
2017.02.16 | 7:34
Beküldve:Levesek és italok, Összes
Házi bodzaviráglé
Fincsi.hu
2017-02-16 08:49:13
Nyomtatás
Hozzávalók
- 20-25 fej nagyobb bodzavirágzat
- 300 dkg cukor
- 4 liter víz
- 3 db citrom
- 30 g citromsav
- 1 kiskanál nátrium-benzoát
Elkészítési javaslat
- A citromot mossuk meg, majd karikázzuk fel. A virágokat, amennyiben tiszta helyről származnak, ne mossuk meg, mert úgy elveszítjük az értékes virágpor egy részét.
- A virágokat és a citromkarikákat tegyük egy öt literes befőttesüvegbe, és öntsük fel felforralt, majd lehűtött vízzel, majd keverjük el benne a citromsavat és a cukrot. Lazán lefedve 3 napig hagyjuk ázni, időnként kevergessük át. 4 nap múlva szűrjük le, és keverjük el benne a nátrium-benzoátot, majd töltsük ki tiszta üvegekbe. Hűtőszekrényben, légmentesen lezárva egy, maximum két hétig tárolható!
- Amennyiben hosszabb tárolásra szánjuk, akkor a leszűrt szörpöt néhány percnyi forralás után töltsük üvegekbe, kevéske tartósítószert tegyünk a tetejére , kössük le, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
Megjegyzések
- Bodzalé készítéshez teljesen kinyílt, egészséges virágokat szedjünk. A virágokat úgy távolítsuk el a bokorról, hogy minél kevesebb virágpor hulljon ki belőlük. Ezt úgy érhetjük el, ha ollóval vagy késsel vágjuk le a virágtányérokat. Hogy ne fülledjenek be, felfelé állítva kosárban szállítsuk. A szedéshez forgalmas utaktól távol eső területet válasszunk!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/