Rebarbarás pite
2017.02.16 | 11:48
Beküldve:Gyümölcsös süti, Omlós tészta, Összes
Rebarbarás pite
Fincsi.hu
2017-02-16 13:03:23
Nyomtatás
Sütési idő
35 min
Omlós tésztához
- 350 g rétes liszt
- 1 csomag sütőpor
- 220 g hideg vaj vagy sütőmargarin
- 2 tojás sárgája
- 4 evőkanál tejföl
- 3 evőkanál cukor
- 1 citrom reszelt héja és leve
- 1 csipetnyi só
Töltelékhez
- 15-20 db rebarbara szár
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
- 2-3 evőkanál cukor
- 1 vastagabb csík citromhéj
- 50 g darált dió/mandula (elhagyható)
Elkészítési javaslat
- A sütőport elvegyítem a liszttel, gyors mozdulatokkal elmorzsolom a hideg vajjal/margarinnal, majd hozzáadom a többi hozzávalót is. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak.
- A tésztát két részre osztom, cipót formálok, és legalább egy órán keresztül hűtőben pihentetem.
- Közben elkészítem a tölteléket. A rebarbarát megmosom, a száráról lehúzom a külső héjat, majd 2-3 cm-es darabkákra vágom. Egy fazékba teszem, és 2 evőkanálnyi vízzel (éppen, hogy ne égjen le) felöntve, a cukor, szegfűszeg, a fahéj és a citromhéjcsík hozzáadásával a forrástó számított 1 percig főzöm. Ezután leveszem a tűzről és lefedve hagyom a saját gőzében puhulni. Miután a massza kihűlt, eltávolítom a citromhéjat és belekeverem a diót/mandulát.
- A cipókat két lapra nyújtom, az egyiket kivajazott, lisztezett, közepes méretű tepsibe egyengetem, és egyenletesen eloszlatom rajta a rebarbarás tölteléket.
- Ezután befedem a másik lappal, és megkenem felvert tojásfehérjével, majd megszurkálom meg villával. 180 °C –ra előmelegített sütőben (légkeverésesnél 160°C) , kb. 35-40 perc alatt megsütöm.
- Miután kihűlt, kockákra szeletelem, és porcukorral(vaníliás cukorral) meghintve kínálom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/