Rebarbarás pite

Rebarbarás pite

Rebarbarás pite

Rebarbarás pite
Nyomtatás
Sütési idő
35 min
Sütési idő
35 min
Omlós tésztához
  1. 350 g rétes liszt
  2. 1 csomag sütőpor
  3. 220 g hideg vaj vagy sütőmargarin
  4. 2 tojás sárgája
  5. 4 evőkanál tejföl
  6. 3 evőkanál cukor
  7. 1 citrom reszelt héja és leve
  8. 1 csipetnyi só
Töltelékhez
  1. 15-20 db rebarbara szár
  2. 1 kiskanál őrölt fahéj
  3. 1 kiskanál őrölt szegfűszeg
  4. 2-3 evőkanál cukor
  5. 1 vastagabb csík citromhéj
  6. 50 g darált dió/mandula (elhagyható)
Elkészítési javaslat
  1. A sütőport elvegyítem a liszttel, gyors mozdulatokkal elmorzsolom a hideg vajjal/margarinnal, majd hozzáadom a többi hozzávalót is. Annyi tejfölt adok hozzá, hogy jól nyújtható tésztát kapjak.
  2. A tésztát két részre osztom, cipót formálok, és legalább egy órán keresztül hűtőben pihentetem.
  3. Közben elkészítem a tölteléket. A rebarbarát megmosom, a száráról lehúzom a külső héjat, majd 2-3 cm-es darabkákra vágom. Egy fazékba teszem, és 2 evőkanálnyi vízzel (éppen, hogy ne égjen le) felöntve, a cukor, szegfűszeg, a fahéj és a citromhéjcsík hozzáadásával a forrástó számított 1 percig főzöm. Ezután leveszem a tűzről és lefedve hagyom a saját gőzében puhulni. Miután a massza kihűlt, eltávolítom a citromhéjat és belekeverem a diót/mandulát.
  4. A cipókat két lapra nyújtom, az egyiket kivajazott, lisztezett, közepes méretű tepsibe egyengetem, és egyenletesen eloszlatom rajta a rebarbarás tölteléket.
  5. Ezután befedem a másik lappal, és megkenem felvert tojásfehérjével, majd megszurkálom meg villával. 180 °C –ra előmelegített sütőben (légkeverésesnél 160°C) , kb. 35-40 perc alatt megsütöm.
  6. Miután kihűlt, kockákra szeletelem, és porcukorral(vaníliás cukorral) meghintve kínálom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook