Foszlós cukros briós házilag

Foszlós cukros briós házilag

Foszlós cukros briós házilag

Foszlós cukros briós házilag
A legfoszlósabb briós, amit valaha ettél. Egy bögre tejjel a legfinomabb reggeli, hisz még másnapra sem veszít frissességéből.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
  1. - 50 dkg liszt
  2. - 2,5 dl langyos tej
  3. - 2,5 dkg élsztő
  4. - 3 tojássárgája
  5. - 12 dkg cukor
  6. - 5 dkg olvasztott vaj
  7. - csipetnyi só
Kenni
  1. - 1 tojássárgája + tejszín
  2. - cukor ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet tálba szitálom, a közepébe mélyedést készítek, amibe belemorzsolom az élesztőt. Hozzáadok kb. 1 tk. cukrot és 0,5 dl langyos tejet, a tetejére szórok egy kevéske lisztet, és kb. 15 percig meleg helyre teszem, felfuttatom az élesztőt. Ezután hozzáadom a maradék cukrot, a maradék langyos tejet, a sót, az olvasztott vajat és a tojások sárgáját. Alaposan kidagasztom (én kézzel dagasztottam) a tésztát.
  2. Meleg helyen kb. fél órán át duplájára kelesztem. Lisztezett deszkára borítom, átgyúrom, hengert formázok belőle, és kb. 12 db egyenlő méretű szeletet vágok belőle. A szeletekből egyenként hosszú hurkákat sodrok, és csiga formában feltekerem, a végüket a csiga alá hajtom.
  3. Sütőpapírral bélelt tepsibe rakosgatom őket egymástól kellő távolságra. A tepsiben további 15 percig kelesztem (jó nagyra fognak nőni).
  4. 180 fokra (légkeverésen) előmelegített sütőben 10 percig sütöm, majd kiveszem, és a tetejüket lekenem a tejszínnel kikevert tojássárgájával, megszórom kristálycukorral. Gyorsan visszateszem a sütőbe, és még kb. 15 percig sütöm. (A sütő aljába egy vízzel teli kis lábast helyezek!).
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook