Húsvéti mákos tekercs

Húsvéti mákos tekercs

Húsvéti mákos tekercs

Húsvéti mákos tekercs
Nyomtatás
Sütési idő
45 min
Sütési idő
45 min
Hozzávalók
  1. Tésztához
  2. 500 g liszt
  3. 40 g élesztő
  4. 50 g cukor
  5. 50 g vaj
  6. 2 tojás
  7. 1 csipetnyi só
  8. kb. 1 dl tej
  9. Töltelékhez
  10. 4 dl tej
  11. 100 g cukor
  12. 180 g darált mák
  13. 3 ek mazsola (megmosva)
  14. 3 tojássárgája
  15. Megszórni
  16. 50 g porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk.
  2. Hozzáadunk négy evőkanál lisztet és egy csipetnyi cukrot, majd összekeverjük. A kovászt letakarva fél órán át kelesztjük.
  3. A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a közepébe kis mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojásokat. A feldarabolt vajat is a tálba szórjuk, végül hozzáadjuk az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk.
  4. Letakarva fél órán át kelesztjük, majd ismét erősen átdagasztjuk.
  5. A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig forraljuk, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a mazsolát és a tojássárgáját, majd hűlni hagyjuk.
  6. A tésztát kb. 25x35 cm nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában felgöngyölítjük.
  7. A hengereket spirállá sodorjuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük.
  8. 180 ºC-on 45 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/