Húsvéti mákos tekercs
2017.02.17 | 8:43
Beküldve:Húsvét, Kelt tészta, Összes
Húsvéti mákos tekercs
Fincsi.hu
2017-02-17 09:55:33
Nyomtatás
Sütési idő
45 min
Hozzávalók
- Tésztához
- 500 g liszt
- 40 g élesztő
- 50 g cukor
- 50 g vaj
- 2 tojás
- 1 csipetnyi só
- kb. 1 dl tej
- Töltelékhez
- 4 dl tej
- 100 g cukor
- 180 g darált mák
- 3 ek mazsola (megmosva)
- 3 tojássárgája
- Megszórni
- 50 g porcukor
Elkészítési javaslat
- A lisztet egy nagy tálba szitáljuk. A tejet kis lángon meglangyosítjuk, majd az élesztőt a langyos tejbe morzsoljuk.
- Hozzáadunk négy evőkanál lisztet és egy csipetnyi cukrot, majd összekeverjük. A kovászt letakarva fél órán át kelesztjük.
- A lisztet, a cukrot és a sót összekeverjük, a közepébe kis mélyedést csinálunk, és beleütjük a tojásokat. A feldarabolt vajat is a tálba szórjuk, végül hozzáadjuk az érett kovászt, és sima tésztává dagasztjuk.
- Letakarva fél órán át kelesztjük, majd ismét erősen átdagasztjuk.
- A töltelékhez a tejet a cukorral felforraljuk, beleszórjuk a mákot és addig forraljuk, amíg a massza besűrűsödik. Hozzáadjuk a mazsolát és a tojássárgáját, majd hűlni hagyjuk.
- A tésztát kb. 25x35 cm nagyságúra nyújtjuk, majd hosszában félbevágjuk. A tészta mindkét felét megkenjük a máktöltelékkel, majd hosszában felgöngyölítjük.
- A hengereket spirállá sodorjuk, és letakarva 1 órán át kelesztjük.
- 180 ºC-on 45 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/