Tejcsokoládés – banános piskótatekercs

Tejcsokoládés - banános piskótatekercs

Tejcsokoládés – banános piskótatekercs

Tejcsokoládés - banános piskótatekercs
Klasszikusnak mondható karácsonyi sütemény a csokoládékrémmel és banánnal töltött piskótatekercs. A krém elkészítésének többféle változatát kipróbáltam már, készítettem vajas, pudingos krémmel is, de ez a mostani lett a végső győztes. Nagyon jó állagú, nem folyós, elkészítés után szinte dermesztés nélkül is azonnal szeletelhető. Érdemes legalább egyszer kipróbálni.
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 3 ek. víz
  3. - 8 dkg porcukor
  4. - 8 dkg liszt
  5. - 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  6. - csipetnyi só
Krém
  1. - 1 érett banán a krémbe + 2 a rolád közepébe
  2. - 25 dkg mascarpone (szobahőmérsékletű)
  3. - 1 cs. vaníliás cukor
  4. - 5 dkg tejcsokoládé (jó minőségű!)
  5. - 2 ek. cukrozatlan kakaópor
Elkészítési javaslat
  1. A tojásokat szétválasztom, a fehérjét a sóval felverem, mikor már majdnem kész, kanalanként hozzáadom cukrot és tovább verem, míg szép fényes, vágható állagú lesz a hab.
  2. A sárgájákat elkeverem a vízzel, majd óvatosan hozzákeverem a habhoz, beleszitálom a kakaóporral elkevert lisztet is, és azzal is összeforgatom. A masszát egy nagy, kb. 30x30 cm-es, sütőpapírral bélelt sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm. (sütési idő sütőfüggő, a lényeg, hogy ne süssük túl, mert nehéz lesz feltekerni)
  3. A piskótát (sütőpapírral felfelé) egy tiszta, enyhén nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem. (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így egyszerű feltekerni, és így sokkal könnyebb lesz a töltelékkel együtt roládot formázni belőle). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
  4. Az érett banánt villával alaposan szétnyomkodom. A mascarponét egy villával fellazítom, elkeverem benne a vaníliás cukrot, áttört banánt, kakaóport és a vízgőz felett megolvasztott tejcsokit (Így ugyan nem eget verően édes, pont jó, de aki édesebben szeretné, ízlés szerint édesítheti még).
  5. A roládot kitekerem, a krém 3/4 részét egyenletesen eloszlatom rajta, majd az egyik hosszanti széléhez helyezem a két banánt, és szorosan feltekerem. A maradék krémmel bevonom, villával hullámozom, és tálalásig hűtőszekrénybe teszem dermedni.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/