Mákos – kekszes vaníliakrémes szelet

Mákos – kekszes vaníliakrémes szelet

Mákos - kekszes vaníliakrémes szelet
Két puha piskótalap között omlós kakaós keksz és fincsi vaníliakrém váltogatja egymást. Akkor az igazi, ha a keksz is tökéletesen megpuhul, érdemes várni néhány órát szeletelés előtt!
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Sütési idő
12 min
Teljes elkészítési idő
30 min
Mákos piskótához
  1. 3 tojássárgája + 3 ek. víz
  2. 3 tojásfehérje
  3. 6 ek. cukor
  4. csipetnyi só
  5. 6 ek. liszt
  6. 2 tk. sütőpor
  7. 2 ek. mák (darálatlan)
Rétegezéshez
  1. 1 zacskó győri édes kakaós keksz
Krémhez
  1. 1 cs. főzés nélküli vaníliaízű krémpuding (pl. Gála)
  2. 3 dl tej
  3. 1 cs. vaníliás cukor
  4. 1 cs. expressz zselatin fix (20 g Dr.Oetker)
Tetejére
  1. 2 dl habtejszín
Elkészítési javaslat
  1. A lisztet elvegyítem a sütőporral. A fehérjéket a sóval és a vízzel habbá verem, mikor már majdnem kész, hozzáadom a cukrot, és addig verem, míg szép fényes, vágható keménységű lesz. A sárgáját is hozzáadom, és kézi habverővel összevegyítem a habbal, majd legvégül apránként beleszitálom a sütőporos lisztet, hozzáadom a mákot és összeforgatom a masszát.
  2. Egy 30x11 cm-es, hosszúkás, kapcsos sütőtepsi (képet lejjebb találsz róla) alját kivajazom, lisztezem, majd belesimítom a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-15 percig sütöm. A sütőben hagyom picit, majd a formából kiborítva hagyom kihűlni.
  3. Közben elkészítem a krémet. A pudingot a tejjel és a vaníliás cukorral sűrű krémmé verem, a végén alaposan beleforgatom az instant zselatinport is. A krémet három egyenlő részre osztom.
Rétegzés
  1. A teljesen kihűlt piskótát hosszában kettévágom, és rásimítok egy adag krémet. Erre kerül egy réteg kakaós keksz, ezt ismét krém követi, újabb kekszréteg, végül a maradék rémmel bevonom, és ráhelyezem a felső piskótalapot.
  2. A tetejét csak közvetlenül tálalás előtt vonom be a felvert tejszínhabbal.
Megjegyzések
  1. Az egész mákszemektől lesz a piskóta igazán finom, de aki nem szereti a roppanós mákszemeket, nyugodtan helyettesítheti darált mákkal.
  2. Akkor igazán finom, és könnyen szeletelhető, ha a keksz teljesen megpuhul, ehhez azonban legalább 3-4 órányi pihentetés szükséges, de az sem árt neki, ha egy éjszakán át hűtőben tárolod.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/

A süteményhez szükséges tepsi formája.

Facebook