Fordított körtetorta

Egyre csak szaporodnak a körték a kamrában, így adta magát az ötlet, hogy süteményben is felhasználjam. A már jól bevált, villámgyors, nagyon egyszerűen elkészíthető fordított körtetortára esett a választás. A ropogósra sült leveles tészta alatt (megfordítva felett) ínycsiklandó, karamellizált gyümölcsök csücsülnek. Melegen, langyosan a legfinomabb!!
Fordított körtetorta

Fordított körtetorta
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
  1. 23 cm átmérőjű serpenyőhöz
  2. - egy csomag gyorsfagyasztott leveles tészta
  3. - kb. 3-4 kisebb körte
  4. - fél citrom leve
  5. - 1,5 tk. őrölt fahéj
  6. - 8 dkg vaj
  7. - kb. 10 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
  1. A körtéket megmosom, felszeletelem. (Általában meghámozom, itt most ez elmaradt, de a sütemény élvezeti értékét nem csökkentette.) A körteszeleteket meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig, és meghintem a fahéjjal.
  2. A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem, majd kinyújtom, és a sütéshez használt serpenyő méreténél kicsivel nagyobbra vágom. Tűzhelyen a serpenyőben megolvasztom a vajat, meghintem a porcukorral, és világos színűre karamellizálom a cukrot. Ekkor lehúzom a tűzről, és kicsit hűlni hagyom, majd ráhelyezem a körteszeleteket.
  3. A méretre vágott tésztalapot ráhelyezem a gyümölcsre, széleit alátűröm, középen egy kis lyukat vágok, ahol a gőz távozni tud. 200 fokra előmelegített, forró sütőbe helyezem (ha a serpenyő nyele nem hőálló, alufóliával körbe kell tekerni), majd kb. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm a tésztát.
  4. A sütőből kivéve, egy gyors, határozatt mozdulattal (különben a karamellizált lé könnyen kicsuroghat) ráfordítom egy nagy tányérra/tálcára, úgy hogy a körteszeletek kerüljenek felülre.
Megjegyzések
  1. Tipp: Gyors, könnyen elkészíthető, ráadásul remekül variálható sütemény, almával vagy éppen szilvával is nagyon finom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/