Fordított körtetorta
2015.09.25 | 3:11
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Torta
Egyre csak szaporodnak a körték a kamrában, így adta magát az ötlet, hogy süteményben is felhasználjam. A már jól bevált, villámgyors, nagyon egyszerűen elkészíthető fordított körtetortára esett a választás. A ropogósra sült leveles tészta alatt (megfordítva felett) ínycsiklandó, karamellizált gyümölcsök csücsülnek. Melegen, langyosan a legfinomabb!!
Fordított körtetorta
Fincsi.hu
2015-09-25 17:10:58
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Hozzávalók
- 23 cm átmérőjű serpenyőhöz
- - egy csomag gyorsfagyasztott leveles tészta
- - kb. 3-4 kisebb körte
- - fél citrom leve
- - 1,5 tk. őrölt fahéj
- - 8 dkg vaj
- - kb. 10 dkg porcukor
Elkészítési javaslat
- A körtéket megmosom, felszeletelem. (Általában meghámozom, itt most ez elmaradt, de a sütemény élvezeti értékét nem csökkentette.) A körteszeleteket meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljon meg felhasználásig, és meghintem a fahéjjal.
- A leveles tésztát szobahőmérsékleten felengedem, majd kinyújtom, és a sütéshez használt serpenyő méreténél kicsivel nagyobbra vágom. Tűzhelyen a serpenyőben megolvasztom a vajat, meghintem a porcukorral, és világos színűre karamellizálom a cukrot. Ekkor lehúzom a tűzről, és kicsit hűlni hagyom, majd ráhelyezem a körteszeleteket.
- A méretre vágott tésztalapot ráhelyezem a gyümölcsre, széleit alátűröm, középen egy kis lyukat vágok, ahol a gőz távozni tud. 200 fokra előmelegített, forró sütőbe helyezem (ha a serpenyő nyele nem hőálló, alufóliával körbe kell tekerni), majd kb. 15-20 perc alatt szép aranybarnára sütöm a tésztát.
- A sütőből kivéve, egy gyors, határozatt mozdulattal (különben a karamellizált lé könnyen kicsuroghat) ráfordítom egy nagy tányérra/tálcára, úgy hogy a körteszeletek kerüljenek felülre.
Megjegyzések
- Tipp: Gyors, könnyen elkészíthető, ráadásul remekül variálható sütemény, almával vagy éppen szilvával is nagyon finom.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/