Gyümölcskenyér

Tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 1 tk sütőpor
  • 15 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • 5 egész tojás
  • 1 kk. reszelt citromhéj

Töltelékhez:

20 dkg . kandírozott/aszalt gyümölcs vegyesen tetszés szerint
(sárgabarack, meggy, áfonya, mazsola, datolya stb…)
kb. 5 dkg durvára tört dió
kb. 5 dkg étcsokoládé
kb. 5 dkg marcipán

Elkészítés:

1.) A kandírozott gyümölcsöket, a diót, a marcipánt és a csokit felaprítom, belekeverem a lisztet, a sütőport és a citromhéjat. A tojásokat szétválasztom.

2.) A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral robotgépben felhabosítom, és keverés közben egyenként hozzáadom a tojássárgákat.

3:) A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és a tojássárgás masszába forgatom.

4.) A szárazanyagokat az előbbi masszába forgatom lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjön össze a fehérjehab.

5.) A keveréket vagy sütőpapírral borított, vagy lisztezett-vajazott püspökkenyér/ savarin (én most ez utóbbiban sütöttem) formába öntöm, és 180 fokon kb. 50 percig sütöm.

6.) Ha megsült, a formában hagyom hűlni, majd tálcára borítom.