Gyümölcskenyér
Tésztához:
- 20 dkg liszt
- 1 tk sütőpor
- 15 dkg vaj
- 20 dkg porcukor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 5 egész tojás
- 1 kk. reszelt citromhéj
Töltelékhez:
20 dkg . kandírozott/aszalt gyümölcs vegyesen tetszés szerint
(sárgabarack, meggy, áfonya, mazsola, datolya stb…)
kb. 5 dkg durvára tört dió
kb. 5 dkg étcsokoládé
kb. 5 dkg marcipán
Elkészítés:
1.) A kandírozott gyümölcsöket, a diót, a marcipánt és a csokit felaprítom, belekeverem a lisztet, a sütőport és a citromhéjat. A tojásokat szétválasztom.
2.) A vajat 10 dkg porcukorral és a vaníliás cukorral robotgépben felhabosítom, és keverés közben egyenként hozzáadom a tojássárgákat.
3:) A tojásfehérjéket a maradék cukorral kemény habbá verem, és a tojássárgás masszába forgatom.
4.) A szárazanyagokat az előbbi masszába forgatom lehetőleg úgy, hogy minél kevésbé törjön össze a fehérjehab.
5.) A keveréket vagy sütőpapírral borított, vagy lisztezett-vajazott püspökkenyér/ savarin (én most ez utóbbiban sütöttem) formába öntöm, és 180 fokon kb. 50 percig sütöm.
6.) Ha megsült, a formában hagyom hűlni, majd tálcára borítom.