Egyszerű mascarponés kocka

Tésztához:

  • 27 dkg liszt
  • 3 dkg cukrozatlan kakaópor
  • 5 dkg porcukor
  • csipetnyi só
  • 1/2 dl tej
  • fél cs. sütőpor
  • 1 tojás
  • 5 dkg hideg vaj

Krémhez:

  • 25 dkg szobahőmérsékletű mascarpone
  • 2 dl 30%-os habtejszín
  • 10 dkg porcukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1 ek. instant porzselatin (expressz zselatin fix)

Elkészítés:

1.) A tésztához a lisztet tálba szitálom, hozzámérem a kakaóport, porcukrot, sót és a sütőport. Az egészet lazán átkeverem.

2.) A vajat nagy lyukú reszelőn a száraz anyagokhoz reszelem, és elmorzsolom. Hozzáadom a tejet és a tojást, majd gyors mozdulatokkal tésztává dolgozom.

3.) A tésztát félbevágom, kb. 3-4 mm vastag, 20×30 cm-es téglalapokká nyújtom, sütőpapírral fedett tepsi hátulján egyenként kisütöm a tésztalapokat. (180 fokra előmelegített, légkeveréses sütőben kb. 6 percig sütöm, de ez sütőfüggő.) A megsült lapokat rácsra csúsztatom, hűlni hagyom, közben elkészítem a krémet.

4.) A tejszínt kemény habbá verem, majd folyamatos keverés mellett hozzáadom a vaníliás cukorral vegyített porcukrot. Óvatosan beleforgatom a mascarponét, majd a zselatinport.

5.) A krémet megfelezem. Egyik felét rákanalazom az alsó tésztalapra, elsimítom, ráhelyezem a másik lapot, és bevonom a maradék krémmel, óvatosan kissé lenyomkodom.

6.) A kész süteményt egy éjszakán át hűtőszekrényben, vagy hűvös helyen pihentetem. Ezalatt a tésztalapok szépen megpuhulnak, a krém tökéletes állagot nyer. Tálalás előtt a tetejét megszórom cukrozatlan kakaóporral.