Jéghideg szedres rolád

Piskótához:

  • 3 tojásfehérje + 3 ek. víz
  • 3 tojássárgája
  • 6 ek. cukor
  • 6 ek. liszt
  • csipetnyi só
  • 2 tk. sütőpor

Krémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 1 kis cs. habfixáló por
  • 1 tk. friss citromlé
  • porcukor ízlés szerinti mennyiségben
  • kb. 1 bő maréknyi friss szeder
  • plusz pár szem díszíteni

Elkészítés:
1. A fehérjéket a sóval és a vízzel habbá verem, mikor már majdnem kész, hozzáadom a cukrot, és addig verem, míg szép fényes, vágható keménységű lesz.
2. A sárgáját is hozzáadom, és kézi habverővel összevegyítem a habbal, majd legvégül apránként beleszitálom a sütőporral elvegyített lisztet, és összeforgatom a masszát.
3. Egy nagy méretű sütőtepsit (amit a sütőkhöz adnak) kibélelek sütőpapírral, majd belesimítom a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-15 percig sütöm. Mivel ez egy vékonyka tészta, hamar megég, érdemes rápillantgatni!
4. Ha megsült, kiveszem a sütőből, majd nagyon óvatosan egy másik sütőpapírra, (vagy konyharuhára) borítom, lehúzom a sütőpapírt, de vissza is helyezem rá, és papírral együtt szorosan feltekerem. Feltekerve hagyom teljesen kihűlni, közben elkészítem a krémet.

5. A tejszínt a habfixálóval felverem. A mascarponét egy tálba teszem, villával kicsit fellazítom, és beleforgatom a felvert tejszínt, hozzáadom a cukrot.
6. A szedret megmosom, lecsepegtetem róla a felesleges vizet, majd botmixerrel pépesítem. Szűrőn átpasszírozom a levét és rácseppentem a citromlevet, majd hozzáadom a tejszínes mascarponés masszához. Pár szem szedret félreteszek a díszítéshez.
7. A krémet legalább 1 órára hűtőbe teszem, hogy kissé megdermedjen, így sokkal könnyebb vele dolgozni a töltésnél.
8. A piskótát kitekerem, majd ha már teljesen kihűlt, megkenem a krémmel. A roládot óvatosan feltekerem (és ha a krém eléggé megdermedt, sehol sem fog kifolyni tekerés közben), és ezzel tulajdonképpen készen is van. Közvetlenül tálalás előtt meghintem porcukorral, és szederrel díszítem.

Megjegyzés:

Ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, – ha lehet még fokozni -, sokkal finomabb. Ezalatt kellemesen összeérnek az ízek, a krém megdermed, és könnyedén szeletelhető lesz.