Epres zabpelyhes morzsasüti

Epres zabpelyhes morzsasüti

Epres zabpelyhes morzsasüti
A zabpelyhes sütit először meggyes töltelékkel készítettem el,de mivel most eperszezon van, kipróbáltam az epres változatot is, és nagyon finom lett a végeredmény. Könnyű, gyors, és nagyon finom a ropogós zabos tészta a ragacsos gyümölcsszósszal. Egyébként a felhasznált gyümölcs tetszés szerint variálható, málnával, barackkal, szilvával is remek!
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Hozzávalók
  1. 2,5 dl-es bögrével mérve
  2. 24x33 cm-es tepsihez
Tésztához
  1. - 2 bögre apró szemű zabpehely
  2. - 1, 5 bögre tönköly fehérliszt
  3. - 3/4 bögre barnacukor
  4. - 2 ek. méz
  5. - 20 dkg vaj
  6. - 1 tk. sütőpor
  7. - 2 csipetnyi só
  8. - 1 tk. őrölt fahéj
  9. - 1 tk. őrölt gyömbér (elhagyható)
Töltelékhez
  1. - kb. 50-60 dkg friss eper *
  2. - cukor ízlés szerint
  3. - fél citrom leve
  4. - 3-4 ek. étkezési keményítő
  5. * (ha nincs kéznél ennyi eper, bátran pótold ki más gyümölccsel, például meggyel is nagyon finom!)
Elkészítési javaslat
  1. Az epret megmosom, lecsepegtetem, és egy kevés vízzel felteszem főni. Hozzáadom a citromlevet és édesítem, majd elkeverem benne a keményítőt (illetve ha nincs , a pudingport). Egyet rottyantok rajta, de tényleg csak pár percig főzöm, nem várom meg, hogy az eper szétessen. Lehúzom a tűzről, és kihűtöm.
  2. A száraz hozzávalókat (zabpehyely, liszt, sütőpor, só, fűszerek, cukor) elvegyítem, majd hozzáadom a puha vajat és a mézet is, és összedolgozom. Morzsás állagú, de formázható tésztát kapok.
  3. A tésztából kb. egy bögrényit félreteszek, a maradékot belenyomkodom a sütőpapírral bélelt tepsibe, elegyengetem rajta a gyümölcsös masszát, majd rámorzsolom a félretett tésztát.
  4. 180 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt készre sütöm. A könnyebb szeletelhetőség miatt a tepsiben hagyom, míg teljesen kihűl.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/