Borzas szilvás lepény
2017.02.12 | 7:58
Beküldve:Gyümölcsös süti, Kelt tészta, Omlós tészta, Összes
Borzas szilvás lepény
Fincsi.hu
2017-02-11 11:08:44
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Az omlós tésztához
- 10 dkg liszt
- 5 dkg darált dió
- 10 dkg margarin
- 5 dkg porcukor
A kelt tésztához
- 1,5 dl tej
- 5 dkg porcukor
- 3 dkg élesztő
- 40 dkg liszt
- 2 tojás
- csípet só
- 5 dkg margarin
Töltelékhez
- 2 kg magvaváló szilva
- 2 evőkanál cukor
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
Elkészítési javaslat
- Az omlós tésztához valókat összegyúrjuk, majd folpackba csomagolva a mélyhűtőbe tesszük.
- A kelt tésztához a tejet meglangyosítjuk egy kanálnyi porcukorral, belemorzsoljuk az élesztőt, és kb. 10 perc alatt felfuttatjuk.
- A lisztet a sóval, a maradék cukorral, a tojásokkal és a felfuttatott élesztővel addig dagasztjuk, amíg el nem válik az edény falától.
- A margarint felolvasztjuk, és apránként a tésztához dolgozzuk. Letakarva, langyos helyen, fél óráig kelesztjük.
- A szilvát megmossuk, félbevágjuk és kimagozzuk. A fél szilvákat középen bevágjuk, de nem vágjuk végig, csak kicsit kihajtjuk.
- A megkelt tésztát kinyújtjuk, és kikent vagy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe simítjuk. A szilvákat kissé állítva rárakjuk, úgy, hogy a sorok félig takarják egymást. A tésztát langyos helyen újabb 20 percig kelesztjük.
- A töltelékhez való cukrot a fahéjjal összekeverjük, és a szilvára szitáljuk. A fagyott omlós tésztát nagy lyukú reszelőn a tetejére reszeljük. Előmelegített sütőben, 190°C-on, 30-35 percig sütjük.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/