Áfonyás – túrós pite

Áfonyás - túrós pite

Áfonyás – túrós pite

Áfonyás - túrós pite
Az áfonyás - túrós pite elkészítése nagyon egyszerű, a végeredmény pedig igazán gusztusos. Hétvégére, családi összejövetelekre, baráti találkozókra mindenképp érdemes előrukkolni vele, de bátran állj neki akár hétköznap is, mert tényleg végtelenül gyorsan összeállítható.
Nyomtatás
Sütési idő
25 min
Sütési idő
25 min
Tésztához
  1. - 35 dkg liszt (fele rétes, fele sima)
  2. - 1 cs. sütőpor
  3. - csipetnyi só
  4. - 22 dkg margarin
  5. - 4 ek. tejföl
  6. - 2 tojás sárgája
  7. - 3 ek. cukor
  8. - 1 citrom leve, héja
Túrós töltelékhez
  1. - 50 dkg túró
  2. - 2 ek. tejföl
  3. - cukor tetszés szerint
  4. - 1 tk. citromlé
  5. - 2 ek. búzadara
  6. - 2 tojásfehérje habbá verve
Tetejére
  1. - * kb. 40 dkg friss áfonya
  2. - porcukor és őrölt fahéj ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A tészta hozzávalóit alaposan összedolgozom. Könnyed, laza tésztát kapok. (ha túlságosan nyúlósnak találnád, apránként szórj hozzá még lisztet). Sütőpapírral bélelt tepsibe (30x22-cm-es) helyezem, és kézzel szétnyújtom. Nem szükséges előtte deszkán kinyújtani, de ha úgy szimpatikusabb, nyugodtan nyújtsd tepsi méretű lappá.
  2. A túrós töltelékhez a túrót először villával szétnyomkodom, majd a többi hozzávalóval együtt összekeverem, végül beleforgatom a tojáshabot is. A tészta tetejére egyengetem, hogy mindenhol befedje.
  3. Az áfonyát megmosom, lecsepegtetem, majd megszórom porcukorral és fahéjjal. A túrós massza tetejére szórom, enyhén belenyomkodom.
  4. 180 fokos sütőben, légkeverésen 25-30 percig sütöm. Megvárom, míg kihűl (így sokkal könnyebb szeletelni, mint melegen), majd kockára vágva tálalom.
Megjegyzések
  1. Áfonya helyett szederrel, vagy egyéb erdei gyümölccsel is elkészítheted.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/