Epres mascarponés rolád

Epres mascarponés rolád

Epres mascarponés rolád

Epres mascarponés rolád
Nyomtatás
Sütési idő
10 min
Sütési idő
10 min
Piskótához
  1. - 4 tojás
  2. - 3 ek. víz
  3. - 8 dkg porcukor
  4. - 8 dkg liszt
  5. - csipetnyi só
Krémhez
  1. - 25 dkg mascarpone
  2. - 2 dl tejszín
  3. - 1 kis tasak habfixáló por
  4. - 30 dkg eper
  5. - pár csepp citromlé
  6. - cukor ízlés szerint
Elkészítési javaslat
  1. A piskótához a fehérjéket a sóval, és a cukor felének kanalankénti és fokozatos (azaz ne egyszerre zúdítsuk bele) hozzáadásával vágható keménységű, fényes habbá verem (a tojáshab felverésének követendő praktikáiról cikkeink között olvashatsz). A sárgáját a maradék 4 dkg cukorral és 3 ek. vízzel kikeverem, óvatos mozdulatokkal beleforgatom a habot, majd beleszitálom a lisztet, és lassan, óvatosan összeforgatom.
  2. A masszát sütőpapírral bélelt nagy méretű sütőtepsibe egyengetem, egyenletesen elsimítom és 180 fokra előmelegített sütőben (középen, légkeveréssel) 10 percig sütöm.
  3. A piskótát egy nedves konyharuhára borítom, lehúzom róla a sütőpapírt és a konyharuha segítségével lazán feltekerem (ez egy nagyon könnyed, rugalmas tészta, így könnyű feltekerni, nekem nagyon bevált piskótatekercsekhez). Feltekerve hagyom kihűlni. Közben összeállítom a krémet.
  4. A krémhez tejszínt a habfixálóval felverem. A mascarponét egy tálba teszem, villával kicsit fellazítom, és beleforgatom a felvert tejszínt. Az epret megmosom, lecsepegtetem. Az egyik felét villával, vagy botmixerrel pépesítem, rácseppentem a citromlevet, és édesítem (szándékosan nem írtam cukor, vagy édesítőszer mennyiséget, mert ez pl. az eper édességétől is függ, hogy mennyi cukrot kíván), majd hozzáadom a tejszínes mascarponés masszához. A maradék epret (3-4 db-ot félreteszek a díszítéshez) kisebb darabra szeletelem, és ezt is beleforgatom a masszába.
  5. A krémet legalább 1 órára hűtőbe teszem, hogy kissé megdermedjen, így sokkal könnyebb vele dolgozni a töltésnél. A piskótát kitekerem, majd ha már teljesen kihűlt, megkenem a krémmel. A megadott krémmennyiség nyugodtan belemehet, én csak a díszítés kedvéért tettem félre egy picit belőle.
  6. A roládot óvatosan feltekerem (és ha a krém eléggé megdermedt, sehol sem fog kifolyni tekerés közben), és ezzel tulajdonképpen készen is van. Innentől kezdve bárki saját ízlése szerint díszítheti. Én a félretett krémből nyomózsákból készítettem rá egy kis díszt, félbevágott eperdarabokkal kombinálva.
  7. Érdemes szem előtt tartani, hogy ha félbevágott eperrel díszíted, azt csak közvetlenül fogyasztás előtt tedd rá, mert levet fog ereszteni, és átáztatja a piskótát.
Megjegyzések
  1. Tapasztalat alapján mondom, hogy ha egy éjszakára hűtőbe tesszük, - ha lehet még fokozni -, sokkal finomabb. Ezalatt kellemesen összeérnek az ízek, a krém megdermed, és könnyedén szeletelhető lesz. Szóval érdemes várni vele!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/