Epres pudingos alagút
2017.02.13 | 10:28
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Piskóta
Epres pudingos alagút
Fincsi.hu
2017-02-12 14:55:27
Légiesen könnyed piskótával burkolt, csábítóan krémes és gyümölcsös töltelék. Lehűtve ellenállhatatlan. Mindössze egy őzgerinc formára lesz szükséged, és már kész is az alagút.
Nyomtatás
Sütési idő
12 min
Piskótához
- - 3 tojássárgája + 3 ek. víz
- - 3 tojásfehérje
- - 6 ek. cukor
- - csipetnyi só
- - 6 ek. liszt
- - 2 tk. sütőpor
Krémhez
- - 2 cs. vanília ízű pudingpor
- - 2 dl habtejszín
- - ízlés szerinti édesítő/cukor
- - 6 dl tej
- - 30 dkg friss eper
Elkészítési javaslat
- A lisztet elvegyítem a sütőporral. A fehérjéket a sóval és a vízzel habbá verem, mikor már majdnem kész, hozzáadom a cukrot, és addig verem, míg szép fényes, vágható keménységű lesz. A sárgáját is hozzáadom, és kézi habverővel összevegyítem a habbal, majd legvégül apránként beleszitálom a sütőporos lisztet, és összeforgatom a masszát.
- Egy nagyméretű sütőtepsit (amit a sütőkhöz adnak) kibélelek sütőpapírral, majd belesimítom a masszát. Előmelegített sütőben 180 fokon kb. 12-15 percig sütöm. Mivel ez egy vékonyka tészta, hamar megég, érdemes rápillantgatni!
- Ha kész, kiveszem a sütőből, nagyon óvatosan egy másik sütőpapírra, (vagy konyharuhára) borítom, lehúzom a sütőpapírt, amin sült, majd visszahelyezem a tepsibe,és teljesen kihűtöm. A papírt nagyon lassan, óvatosan kell lehúzni, mert ilyenkor elég könnyen elszakadhat a piskóta.
- A krémhez a 2 pudingból a szokásos módon krémet főzök, annyi különbséggel, hogy kevesebb tejet adok hozzá (a tasakonként előírt 5 dl helyett 3 dl-t), így egy kicsit sűrűbb krémet kapok. Ezt lazítom a felvert tejszínnel, de csak azután, miután a puding teljesen kihűlt. Az epret megmosom, lecsepegtetem, megszárítom, felkockázom, és a pudingos, tejszínes krémbe forgatom.
- A kihűlt piskótát kétfelé vágom, de előtte lemérem a formát, mert pontosan bele kell szabni a piskótát. Egy őzgerinc formát kibélelek folpackkal, úgy, hogy bőven túllógjon a szélein is. A szélesebb csíkot belefektetem az őzgerinc formába, megtöltöm a krémmel, majd lefedem a maradék, keskenyebb csíkkal.
- Alaposan körbefóliázva hűtőbe teszem dermedni. Ez minél tovább tart, annál jobb. Ha mélyhűtőbe teszed, rövidebb idő is elég, hogy szépen szeletelhető legyen, és ne folyjon ki a töltelék.
- A folpackból való kibontáshoz ráhelyezek egy tálcát, átfordítom, és szépen kicsusszan a formából. A folpackot könnyedén lehúzom róla, és máris tálalható.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/