Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

Morzsás almás pite

Morzsás almás pite
Mint ahogy sok süteménynek, az almás pitének is akadnak különféle változatai. Ez itt egy hihetetlenül lédús, laza, puha változat, amit a tetejére szórt diós morzsa tesz még fantasztikusabbá.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Hozzávalók
  1. (30 x 23 cm-es tepsihez)
  2. Alsó tésztalaphoz
  3. - 15 dkg liszt
  4. - 8 dkg vaj
  5. - 1 ek. tejföl
  6. - csipet só
  7. - 1 ek. cukor
Töltlékhez
  1. - 4 nagyobb alma
  2. - fahéj (ízlés szerint)
  3. - cukor (almától is függ a mennyisége)
  4. - kb. 1-2 ek. búzadara (ha nagyon lédús az alma)
Morzsa a tetejére
  1. - 8 dkg vaj
  2. - 5 ek. liszt
  3. - 2 ek. darált dió
  4. - 2 ek. cukor
  5. - csipet só
Elkészítési javaslat
  1. Az alsó laphoz az összes hozzávalót gyorsan összedolgozom, sima tésztává gyúrom, majd fóliába csomagolva legalább fél órára beteszem a hűtőszekrénybe pihenni.
  2. Míg a tészta a hűtőben áll, elkészítem a tölteléket. Az almákat megmosom, hámozom, majd nagy lyukú reszelőn lereszelem. Szükség szerint édesítem (a hozzáadott cukor mennyisége attól is függ, hogy mennyire édes almát használunk), belekeverem a fahéjat és a darát is. (Ez utóbbi el is hagyható, helyette az alma levét ki lehet nyomkodni).
  3. A morzsához a vajat elmorzsolom a cukorral, sóval, liszttel, dióval. Nem kell csomómentesre dolgozni, sőt annál jobb, minél darabosabb lesz.
  4. Öszeállítás: A hűtőből kivett tésztát lisztezett deszkán tepsi méretű (30 x 23), vékony téglalappá nyújtom, majd enyhén vajazott, lisztezett tepsibe egyengetem. Lehetőleg jusson az oldalára is a tésztából. Rákanalazom az almát, elsimítom, és egyenletesen megszórom a morzsával, hogy mindenhol befedje.
  5. 160 fokon kb. 30-35 perc alatt készre sütöm.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/