Tejszínes almatorta pirított dióval

Tejszínes almatorta pirított dióval

Tejszínes almatorta pirított dióval

Tejszínes almatorta pirított dióval
Nehéz lenne egy szóban összefoglalni azt az ízélményt, amit ez a süti vált ki a kóstolójából. Egy könnyed, mandulaliszttel készült laza tészta, rajta karamellizált, fahéjas, savanykás almaréteg, amit egy lágy, kellemesen édes, tejszínes mascarponekrém fed be, pirított dióval a tetején. Röviden és tömören, valami fantasztikusan finom az összhatás.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Sütési idő
30 min
Hozzávalók
  1. 24 cm-es tortaformához
Tésztához
  1. - 10 dkg mandulaliszt
  2. - 6 dkg rétesliszt
  3. - 4 egész tojás
  4. - 12 dkg porcukor
  5. - 4 ek. kókuszolaj
Almás réteghez
  1. - 3 nagyobb alma (meghámozva, felszeletelve)
  2. - fél citrom leve
  3. - 1 evőkanál cukor
  4. - 1 evőkanál vaj
  5. - 1 kávéskanál őrölt fahéj
Krémhez
  1. - 25 dkg mascarpone
  2. - 2 dl habtejszín
  3. - 1cs. vaníliás cukor
  4. - 1 kis cs. habfixáló por
  5. - cukor ízlés szerint
  6. - 1-2 mk. citromlé
Tetejére
  1. - kb. 10 dkg pirított dió (darabolva)
Elkészítési javaslat
  1. Az almás réteggel kezdem, ehhez megolvasztom a vajat, rászórom az almaszeleteket, majd a citromlével, cukorral és a fahéjjal együtt kis lángon átforgatom. A tortaformát kibélelem egy méretre vágott sütőpapírral, és az almákat elrendezem a tortaforma aljában.
  2. A tésztához a tojásokat habosra verem a cukorral (fehéredésig, ez eltarthat 6-8 percig is), belecsorgatom az olajat, majd kézi habverővel óvatosan beleforgatom a kétféle lisztet. Ráöntöm az almára és 180 fokon, légkeverésen kb. 30-35 perc alatt megsütöm.
  3. A tortaformában hagyom hűlni, addig elkészítem a krémet. Ehhez a tejszínt a vaníliás cukorral és a habfixálóval felverem, majd összevegyítem a mascarponéval, és ízlés szerint édesítem. Adok hozzá egy kevéske citromlevet, elkeverem a krémben.
  4. Ha már langyos a tészta, akkor egy tálcára borítom a tortát, úgy, hogy felülre kerüljön az almás réteg, és elsimítom rajta a krémet.
  5. Néhány órára hűtőbe teszem a tortát, tálalás előtt megszórom pirított dióval.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/