Habos almás – túrós pite

Habos almás - túrós pite

Habos almás – túrós pite

Habos almás - túrós pite
Isteni, kívül ropogós, kopogós, belül lágy tojáshab koronázza a túrós, almás töltelékkel rétegzett omlós tésztát.
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 35 dkg liszt
  2. - 20 dkg hideg margarin
  3. - 3 ek. cukor
  4. - 3 ek. tejföl
  5. - 1 tojássárgája
  6. - 1 cs. sütőpor
  7. - fél citrom leve
Almás töltelékhez
  1. - 1 kg alma
  2. - őrölt fahéj
  3. - citromlé
  4. - cukor (ízlés szerint)
Túrós töltelék
  1. - 25 dkg túró
  2. - 2-3 ek. tejföl
  3. - 2 tojássárgája
  4. - cukor (ízlés szerint)
  5. - 1 ek. búzadara
Habhoz
  1. - 4 tojásfehérje
  2. - csipetnyi só
  3. - 20 dkg kristálycukor
Elkészítési javaslat
  1. Az almás töltelékhez az almákat megmosom, meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Kevéske fahéjjal, ízlés szerinti cukormennyiséggel és a citromlével ízesítem, megpárolom. Kihűtöm majd a levét kinyomkodom.
  2. A túrós töltelékhez az összes hozzávalót robotgéppel alaposan összekeverem.
  3. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztom. A nagyobb darabot kinyújtom, és a kikent, kilisztezett sütőformába fektetem úgy, hogy pereme is legyen, a lelógó részeket levágom. Villával picit megszurkálom, majd megszórom egy kevés zsemlemorzsával. (Én most a képen látható kerámia pitesütőben (24 cm-es) sütöttem, de sütöttem már hagyományos tepsiben is, abban is elkészítheted!).
  4. Összeállítás: Az alsó tésztalapra kanalazom a kinyomkodott almát, majd ráhelyezem a második lapot, ezt is megszurkálom villával, majd erre kanalazom a túrós tölteléket. 200 fokos sütőben elősütöm, ez kb. 20-25 perc. Amikor a túró már szilárdulni kezd, a tészta is kezd átsülni, kiveszem a sütőből, és amíg a tojáshabot készítem, hűlni hagyom.
  5. A tojásfehérjét a sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény, fényes habbá verem. A habból körbe- körbe kis halmokat kanalazok a túróra úgy, hogy a habsipkák között ne maradjon rés. A habbal együtt visszahelyezem a forró sütőbe, de a hőfokot 150 fokra csökkentem, és így sütöm (szárítom) még további 20 percig.
  6. A tortát teljesen lehűlt állapotban könnyebb szeletelni!
Megjegyzések
  1. A tojásfehérje állagánál habcsókszerű, kívül kopogós, kemény, belül lágyabb, puhább állagra törekedtem. A kívánt hatás elérését többszöri kísérletezés előzte meg. Ahogy látható, a hab nem égett meg, csak egy enyhe barnás, rózsaszínes színt kapott. De fontos az alacsony hőfok, különben megég az egész hab!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/