Habos almás – túrós pite
2017.02.15 | 7:23
Beküldve:Gyümölcsös süti, Összes, Túrós vagy rizses
Habos almás - túrós pite
Fincsi.hu
2017-02-15 08:37:55
Isteni, kívül ropogós, kopogós, belül lágy tojáshab koronázza a túrós, almás töltelékkel rétegzett omlós tésztát.
Nyomtatás
Tésztához
- - 35 dkg liszt
- - 20 dkg hideg margarin
- - 3 ek. cukor
- - 3 ek. tejföl
- - 1 tojássárgája
- - 1 cs. sütőpor
- - fél citrom leve
Almás töltelékhez
- - 1 kg alma
- - őrölt fahéj
- - citromlé
- - cukor (ízlés szerint)
Túrós töltelék
- - 25 dkg túró
- - 2-3 ek. tejföl
- - 2 tojássárgája
- - cukor (ízlés szerint)
- - 1 ek. búzadara
Habhoz
- - 4 tojásfehérje
- - csipetnyi só
- - 20 dkg kristálycukor
Elkészítési javaslat
- Az almás töltelékhez az almákat megmosom, meghámozom, és nagy lyukú reszelőn lereszelem. Kevéske fahéjjal, ízlés szerinti cukormennyiséggel és a citromlével ízesítem, megpárolom. Kihűtöm majd a levét kinyomkodom.
- A túrós töltelékhez az összes hozzávalót robotgéppel alaposan összekeverem.
- A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal összegyúrom. A tésztát egy nagyobb és egy kisebb részre osztom. A nagyobb darabot kinyújtom, és a kikent, kilisztezett sütőformába fektetem úgy, hogy pereme is legyen, a lelógó részeket levágom. Villával picit megszurkálom, majd megszórom egy kevés zsemlemorzsával. (Én most a képen látható kerámia pitesütőben (24 cm-es) sütöttem, de sütöttem már hagyományos tepsiben is, abban is elkészítheted!).
- Összeállítás: Az alsó tésztalapra kanalazom a kinyomkodott almát, majd ráhelyezem a második lapot, ezt is megszurkálom villával, majd erre kanalazom a túrós tölteléket. 200 fokos sütőben elősütöm, ez kb. 20-25 perc. Amikor a túró már szilárdulni kezd, a tészta is kezd átsülni, kiveszem a sütőből, és amíg a tojáshabot készítem, hűlni hagyom.
- A tojásfehérjét a sóval és a kanalanként hozzáadott cukorral kemény, fényes habbá verem. A habból körbe- körbe kis halmokat kanalazok a túróra úgy, hogy a habsipkák között ne maradjon rés. A habbal együtt visszahelyezem a forró sütőbe, de a hőfokot 150 fokra csökkentem, és így sütöm (szárítom) még további 20 percig.
- A tortát teljesen lehűlt állapotban könnyebb szeletelni!
Megjegyzések
- A tojásfehérje állagánál habcsókszerű, kívül kopogós, kemény, belül lágyabb, puhább állagra törekedtem. A kívánt hatás elérését többszöri kísérletezés előzte meg. Ahogy látható, a hab nem égett meg, csak egy enyhe barnás, rózsaszínes színt kapott. De fontos az alacsony hőfok, különben megég az egész hab!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/