Körtés frangipán torta

Körtés frangipán torta

Körtés frangipán torta

Körtés frangipán torta
Nagyon, de nagyon finom mandulás töltelék egy vékonyka, omlós tésztarétegen, tetején ízletes körteszeletekkel. Igazi őszies csemege!
Nyomtatás
Sütési idő
20 min
Sütési idő
20 min
Tészta (26 cm-es formához)
  1. - 200 g liszt
  2. - 50 g kristálycukor
  3. - 125 g hideg vaj
  4. - csipetnyi só
  5. - 1 tk. sütőpor
Töltelékhez
  1. - 100 g hántolt mandula (finomra darálva)
  2. - 100 g porcukor
  3. - 100 g vaj
  4. - 2 egész tojás
  5. - 2 púpozott ek. liszt
  6. - 1-2 tk. rumaroma , mandulaaroma (elhagyható!)
Tetejére
  1. - kb. 3 közepes vilmoskörte (hámozva)
Elkészítési javaslat
  1. A tészta hozzávalóit gyors mozdulatokkal először morzsalékosra dolgozom, majd jól összegyúrom. Lisztezett deszkára borítom, kinyújtom, és vajazott, lisztezett pitesütő formába (én 26 cm átmérőjű kerámia formában sütöttem) egyengetem, villával megszurkálom. Fóliával letakarva legalább egy órára hűtőbe teszem.
  2. Közben elkészítem a tölteléket. A darált mandulát elvegyítem a porcukorral és a liszttel, majd hozzákeverem a puha vajat, és egyenként a tojásokat. Sűrű, de azért még kenhető állagú masszát kapok. Tetszés szerint ízesíthető rummal, rumaromával, mandula aromával, ki hogy szereti.
  3. A tölteléket rásimítom a tésztára. A tetejét félbevágott, és beirdalt körteszeleteket díszítem körbe. Nem szükséges belenyomkodni a töltelékbe, mert sütés közben maguktól is belesüllyednek picit a masszába.
  4. 120 fokra előmelegített sütőben, légkeverésen kb. 20-25 perc alatt szép világosbarnára sütöm. Érdemes tűpróbával ellenőrizni. A süti teteje kemény, ropogós, míg belseje lágy, krémesebb állagú.
Megjegyzések
  1. A frangipán egy alapvetően mandulából készült édes, krémszerű töltelék, de ha nincs otthon mandulád, akkor készítsd el dióval, úgy is nagyon finom.Próbáld ki Te is!
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/