Meggyes – mákos pite

Meggyes mákos pite

Meggyes mákos pite

Meggyes mákos pite
Nyomtatás
Tésztához
  1. - 300 g liszt
  2. - 150 g vaj
  3. - 2 tojássárgája
  4. - csipetnyi só
  5. - fél dl tej
  6. - 25 g friss élesztő
  7. - 50 g cukor
  8. - kenni tejszín (kb. 2 ek)
Töltelékhez
  1. - 3 dl tej
  2. - 200 g darált mák
  3. - 200 g meggy (friss,mirelit vagy befőtt)
  4. - 200 g cukor
  5. - 50 g búzadara
  6. - 2 tojásfehérje
Elkészítési javaslat
  1. Az élesztőt egy tk. cukorral kézmeleg tejben felfuttatom. A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, és hozzáadom a sót, a maradék cukrot, a tojások sárgáját, a vajat,és a felfuttatott élesztőt, majd sima tésztává gyúrom.
  2. A töltelékhez a tejet felforralom, és leveszem a tűzről. Elkeverem benne a darát, a mákot és a cukrot. Jó sűrű masszát kapok. Picit hűlni hagyom, majd hozzáadom a lecsepegtetett meggyet, és beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét.
  3. A tésztát két egyenlő részre osztom, és két lapot nyújtok. Egy sütőpapírral bélelt (közepes méretű) tepsibe fektetem az alsó lapot, és rákanalazom a tölteléket, elsimítom. Végül ráhelyezem a felső lapot, villával sűrűn megszurkálom, és lekenem tejszínnel (vagy tejjel).
  4. 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Ha a teteje előbb kezdene pirulni, lefedem fóliával.
Megjegyzések
  1. A meggyet helyettesítettem már reszelt almával, vagy csak simán mazsolával.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/