Meggyes – mákos pite
2017.02.15 | 8:18
Beküldve:Gyümölcsös süti, Kelt tészta, Összes
Meggyes mákos pite
Fincsi.hu
2017-02-15 09:32:42
Nyomtatás
Tésztához
- - 300 g liszt
- - 150 g vaj
- - 2 tojássárgája
- - csipetnyi só
- - fél dl tej
- - 25 g friss élesztő
- - 50 g cukor
- - kenni tejszín (kb. 2 ek)
Töltelékhez
- - 3 dl tej
- - 200 g darált mák
- - 200 g meggy (friss,mirelit vagy befőtt)
- - 200 g cukor
- - 50 g búzadara
- - 2 tojásfehérje
Elkészítési javaslat
- Az élesztőt egy tk. cukorral kézmeleg tejben felfuttatom. A lisztet tálba szitálom, közepébe mélyedést készítek, és hozzáadom a sót, a maradék cukrot, a tojások sárgáját, a vajat,és a felfuttatott élesztőt, majd sima tésztává gyúrom.
- A töltelékhez a tejet felforralom, és leveszem a tűzről. Elkeverem benne a darát, a mákot és a cukrot. Jó sűrű masszát kapok. Picit hűlni hagyom, majd hozzáadom a lecsepegtetett meggyet, és beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjét.
- A tésztát két egyenlő részre osztom, és két lapot nyújtok. Egy sütőpapírral bélelt (közepes méretű) tepsibe fektetem az alsó lapot, és rákanalazom a tölteléket, elsimítom. Végül ráhelyezem a felső lapot, villával sűrűn megszurkálom, és lekenem tejszínnel (vagy tejjel).
- 200 fokra előmelegített sütőben kb. 20-25 perc alatt szép aranybarnára sütöm. Ha a teteje előbb kezdene pirulni, lefedem fóliával.
Megjegyzések
- A meggyet helyettesítettem már reszelt almával, vagy csak simán mazsolával.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/