Duna – hullám szelet

Duna - hullám szelet

Duna – hullám szelet

Duna - hullám szelet
Nem bonyolult, mégis mutatós sütemény, és meggy helyett kipróbálhatod cseresznyével, de akár még barackkal is.
Nyomtatás
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
Sütési idő
30 min
Teljes elkészítési idő
45 min
A kevert tésztához
  1. 250 g vaj
  2. 200 g porcukor
  3. 1 cs. vaníliás cukor
  4. 350 g liszt
  5. 6 tojás
  6. 1 tk. sütőpor
  7. 3 ek. tej
  8. 2 ek. cukrozatlan kakaópor
  9. 1 üveg kimagozott meggybefőtt
Krémhez
  1. 1 cs. vaníliaízű pudingpor
  2. 5 dl tej
  3. 200 g porcukor
  4. 150 g vaj
Mázhoz
  1. 20 dkg tortabevonó étcsokoládé
  2. 3-4 dkg vaj
Elkészítési javaslat
  1. A tésztához a vajat és a kétféle cukrot habosra keverem. Egyenként belekeverem a tojásokat is. A lisztet elvegyítem a sütőporral, és hozzákeverem.
  2. A tészta felét egy sütőpapírral bélelt tepsibe (26x36 cm-es) simítom, a másik felét elkeverem a tejjel és a kakaóporral, majd egyenletesen és óvatosan (hogy ne nagyon keveredjen a két tészta) rákanalazom a világos tésztára. A lecsepegtetett, kimagozott meggyet egyenletesen eloszlatom a tészta tetején, belenyomkodni nem kell, magától is lesüllyed sütés közben.
  3. 180 fokra előmelegített sütőben, közepes lánggal (légkeveréses sütőben 160 °C) kb. 30 percen át (tűpróbáig) sütöm, majd a papírral együtt áthúzom egy rácsra és azon hagyom kihűlni.
  4. A krémhez a pudingport 1 dl tejjel simára keverjük. A maradék tejet fölforralom, a tejes pudingport beleöntöm, kevergetve pár perc alatt sűrűre főzöm, hűlni hagyom.
  5. A vajat a porcukorral habosra keverem, majd hozzáadom a vaníliás krémet és a kihűlt tésztára simítom.
  6. A csokoládét a vajjal együtt vízgőz felett fölolvasztom, a sütemény tetejére kenem, végül villával hullámokat rajzolok bele.
  7. Néhány órára hideg helyre teszem a süteményt, hogy az ízek kellően összeérjenek és a máz is teljesen megszilárduljon, majd tetszőleges szeletekre vágva kínálom.
Megjegyzések
  1. A hullámok akkor lesznek igazán tökéletesek, ha nem törekszünk arra, hogy alaposan elsimítsuk a két tésztát.
Fincsi sütemény http://fincsi.hu/
Facebook